Uyarlananılabilir anten tasarımı ve simülasyonu
The design and simulation of smart antennas
  1. Tez No: 201250
  2. Yazar: OĞUZHAN YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT TAVŞANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uyarlanabilir süzgeçler, uyarlanabilir algoritmalar, uyarlamalı antenler, akıllı antenler, Adaptive Filters, Adaptive Algorithms, Smart Antennas, Adaptive Antennas
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Gezgin haberleşme sistemlerinde kullanılan frekans bantları sınırlıdır. Gün geçtikçe gezgin haberleşme sistemlerinin kullanımının artması, bu sınırlı kaynağın en etkin ve verimli şekilde kullanımını gerektirmektedir. Bu işlevi yerine getirmek uyarlanabilir antenler çözüm olarak önerilmiştir. Bu antenlerin amacı hücre içersinde kullanıcının yönünü bulmak ve sadece bu yönde anten karakteristiği biçimlendirmesi yapmaktır. Ayrıca uyarlanabilir antenler sistemi çeşitli gürültülerden arındırarak kapasiteyi artırmaktadır. Uyarlanabilir anten tasarımında uyarlanabilir algoritmalar kullanılmaktadır. Günümüzdeki uyarlanabilir antenlerde LMS (Least Mean Square ) algoritması kullanılmaktadır. Bunun nedeni LMS algoritmasının yüksek verimliliğe sahip olmasıdır. Literatürde eğitici verisi kullanan algoritmalar ve eğitici verisi olmadan gelen işaretten istenen işaret kestirimi yapan algoritmalar olmak üzere iki tür uyarlanabilir algoritma yapısı sunulmuştur. Bu tezde hedef verisi olmadan alınan işaretten istenen işaret kestirimi yapan yeni bir uyarlanabilir algoritma önerilmesi ve bu algoritma ile uyarlanabilir anten simülasyonu yapılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The frequency band widths in mobile communication systems is limited. Since the usage of mobile communication systems increases that involves using this limited band effectively. For this purpose, the adaptive antennas are suggested for the solution. Purpose of these antennas, is to find position of the user in the cell and radiate to only that direction. Also adaptive antenna system filters the noises of the signal and enlarges the capacity. We use adaptive algorithms in adaptive antenna system design. Recently, LMS (Least Mean Square) algorithm is mostly used. Reason of this is the high efficiency of the LMS algorithm. In literature, two kinds of adaptive algorithm is presented. One is algorithms which use data of a supervisor and the other is the algorithms which expects the output signal without using data of any supervisor. In this thesis, our goal is to design an algorithm which makes an output signal expection without a supervisor and to simulate the adaptive antenna system.