Elucidation of the state of water in hydrogels
Hidrojeller içerisindeki suyun yapısının aydınlatılması
- Tez No: 201625
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hidrojel, floresans prob, ESIPT, 3-hidrosiflavon, Hydrogel, fluorescence probe, ESIPT, 3-hydroxy flavone
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Hidrojeller içerisindeki suyun yapısının aydınlatılmasında yüksek hassasiyetle izlenebilmesi amacı ile floresans tekniği kullanılmıstır. Özel ESIPT reaksiyonları gerçeklestiren ve bunun sonucu olarak belirgin çift band yayılımı olusturan 3-HF türevleri, 2-hidroksi-asetofenon ve paraformaldehit reaksiyonundan yola çıkılarak sentezlenmistir. Son asamada, flavon molekülün, hidrojel içerisine dahil edilebilmesi amacıyla yapıya akrilamid takılmıs ve metil iyodür ile kuaternize edilmistir. Sentezlenen ürünlerin saflıkları ve reaksiyonlardaki değisimler TLC (?nce Tabaka Kromatografisi), 1H-NMR (Proton Nükleer Magnetik Rezonans) ve MASS (kütle spektroskopisi) kullanılarak kontrol edilmistir. Hidrojeller içerisindeki suyun yapısının aydınlatılması amacı ile floresans veren 3-HF (prob) içeren Polivinilpirolidon (PVP) polimeri sentezlenmis ve floresans spektroskopisi tekniği ile ölçümler alınmıstır. Absorpsiyonlardaki değisimler ve 3-HF lerin farklı polaritelerdeki floresans özellikleri izlenmistir. Farklı polarite ortamları, çözeltiye su ilave edilerek olusturulmustur. Düzenli su eklenmesi ile olusan düzenli floresans değisimleri, hidrojeller içerisindeki bağlı ve serbest su miktarlarının hesaplanabileceği bu çalısma ile isaret edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The fluorescence technique is employed for the elucidation of the state of the water in the hydrogels in high-level sensitivity. The 3-HF derivatives, that undergo ESIPT reactions have been synthesized from the reaction of 2-hydroxy acetophenon and paraformaldehyde. To include the flovane molecule into the hydrogel, acrylamide has been fitted to the structure and quaternized with methyl iodide. The purity of the synthesized products and the changes in the reactions have been controled by TLC (Thin Layer Chromotography), 1H-NMR (Proton Nuclear Magnetic Resonance) and Mass Spectroscopy. Polyvinyl pyrrolidone including 3-HF (probe) has been synthesized and fluorescence spectroscopic measurements have been performed. The changes in the absorption and the fluorescence properties of the 3-HFs at different polarities have been studied. Different polarity environments have been constituted by adding water into the solution. The results obained from this thesis indicate that the amount of bonded and free water in hydrogels may probably be determined using the response of two characteristic fluorescence emission peaks to changes in water content.