Effect of aging on the mechanical properties of boron carbide particle reinforced aluminum metal matrix composites
Bor karbür parçacık takviyeli alüminyum metal anayapılı kompozitlerin mekanik özelliklerine yaşlandırmanın etkisi
  1. Tez No: 201655
  2. Yazar: MUSTAFA SERDAR KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGEHAN ÖGEL, PROF. DR. RAİF ORHAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Metal Anayapılı Kompozitler, Yaşlanma, Deformasyon Hızı, Metal Matrix Composites, Aging, Strain Rate
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Farklı hacim oranlarında B4C parçacık takviyeli Al - ağ.% 4 Cu alaşımlarından oluşan metal anayapılı kompozitler (MAK'ler) sıcak presleme yöntemi ile üretilmiştir. Yaşlandırma sıcaklığının kompozitlerin sertliğine olan etkisi incelenmiş, ve matris alaşımı ile kıyaslanmıştır. Takviye malzemesi ilavesinin yaşlanmayı önemli ölçüde etkileyebileceği görülmüştür. Yaşlandırmanın etkilerini tespit etmek amacıyla detaylı geçirimli elektron mikroskobu incelemeleri ve diferansiyel taramalı kalorimetri analizleri yapılmıştır. Üretilen MAK'lerin ayrıca düşük ve yüksek deformasyon hızlarındaki davranışları, sırasıyla düşük hızdaki eğme deneyleri ve gerçek zırh delici mermiler ile incelenmiştir. Takviye elemanı ilavesinin eğme mukavemetinde düşüşe sebep olduğu bulunmuştur. Eğme mukavemetinin artan deformasyon hızı ile önce artış gösterdiği, ancak belirli bir değerden sonra azaldığı görülmüştür. Kompozitlerin ve takviyesiz alaşımın mekanik performansının ısıl işlem ile büyük ölçüde iyileştirilebilmiştir. Zırhlarda ön plaka olarak kullanılan MAK'lerin monolitik seramiklere nazaran daha zayıf olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Metal matrix composites (MMCs) of Al - 4 wt.% Cu reinforced with different volumetric fractions of B4C particles were produced by hot pressing. The effect of aging temperature on the age hardening response of the composites was studied and compared with the characteristics exhibited by the matrix alloy. Reinforcement addition was found to considerably affect the age hardening behavior. Detailed transmission electron microscopy and differential scanning calorimetry observations were made to understand the aging response of the composites. The low strain rate and high strain rate deformation behavior of the MMCs were determined utilizing low velocity transverse rupture tests and true armor-piercing steel projectiles, respectively. Increasing the volume fraction of B4C led to a decrease in flexural strength. The flexural strength vs. strain rate plots showed a slight increase in strength followed by a decrease for all samples. The mechanical performance of the composites and the unreinforced alloy were greatly improved by heat treatment. The MMCs were found to be inferior to monolithic ceramics when used as facing plates in armors.