The biobjective traveling salesman problem with profit
Çok amaçlı kar getiren gezgin satıcı problemi
- Tez No: 201938
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA KARASAKAL, DOÇ. DR. HALDUN SÜRAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kar Getiren GSP, Kısıt Yöntemi, Çok Amaçlı Yaklasım, TSP with Profit, constrained method, Multiobjective Approach
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Gezgin Satıcı Problemi (GSP) belirli sayıda sehri en kısa sekilde dolasacak turun bulunmasıdır. Her yere gitmek yerine gidilecek sehirlerin elde edilecek kazançlara göre seçildigi literatürde problemlere Kar getiren GSP (KGSP) denir. KGSP probleminde, kazancın artırılması ve dolasılan mesafesinin kısaltılması olarak tanımlanan iki amaç vardır. Literatürde KGSP'ler, iki amacın agırlıklarla birlestirilmesi ya da amaçlardan birinin belirli bir sınırla kısıt olarak ifade edilmesi suretiyle tek amaçlı problemler olarak çözülmüstür. Bu çalısmada KGSP problemi iki amaçlı bir problem olarak ele alınmıs ve literatürdeki sezgisel yöntemler, çok amaçlı bir yaklasım olan -kısıt yöntemiyle birlestirilerek etkin sınırın (efficient frontier) bulunması amaçlanmıstır. Bu yaklasımın performansı literatürdeki çesitli problemlerle test edilmistir. Aynı zamanda çok amaçlı yaklasımı temel alan kullanıcı etkilesimli bir yazılım hazırlanmıstır.
Özet (Çeviri)
The traveling salesman problem (TSP) is defined as: given a finite number of cities along with the cost of travel between each pair of them, find the cheapest way of visiting all the cities only once and returning to your starting city. Some variants of TSP are proposed to visit cities depending on the profit gained when the visit occurs. In literature, these kind of problems are named TSP with profit. In TSP with profit, there are two conflicting objectives, one to collect profit and the other to decrease traveling cost. In literature, TSP with profit are addressed as single objective, either two objectives are combined linearly or one objective is constrained with a specified bound. In this study, a multiobjective approach is developed by combining -constrained method and heuristics from the literature in order to find the efficient frontier for the TSP with profit. The performance of approach is tested on the problems studied in the literature. Also an interactive software is developed based on the multiobjective approach.