Çeşitli susuzlaştırma yöntemlerinin arıtma çamurlarındaki patojen mikroorganizmalar üzerine etkisi
Impact of various dewatering methods on pathogenic micro-organisms in treatment sludges
  1. Tez No: 202292
  2. Yazar: BÜLENT BİRDEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Arıtma Çamuru, Açık Kurutma Yatakları, Kapalı Kurutma Yatakları, Fekal Koliform, Toplam Koliform, HPC, Sönmemis Kireç, Termik Santral Külü, Treatment Sludge, Open Drying Bed, Closed Drying Bed, Fecal Coliform, TotalColiform, HPC, Quick Lime, Thermal Power Plant Dry Ash
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalısmanın temel amacı, açık ve kapalı kurutma yataklarına serilen arıtmaçamuruna çesitli alkali maddeler katılarak kuruma süreci boyunca meydana gelen mikrobiyaldegisimlerin belirlenmesidir.Arıtma çamuru negöl Atıksu Arıtma Tesisi Belt Pres çıkısından alınmıstır. Bursa Suve Kanalizasyon daresi'ne (BUSK) baglı Dogu Atıksu Arıtma Tesisleri'nde pilot ölçektekurulmus açık ve kapalı kurutma yataklarına serilmistir. Sistemde 4'ü açık, 4'ü de kapalıolmak üzere 8 adet bölme olusturulmustur. lkbahar, yaz ve sonbahar olmak üzere 3 farklımevsimde çalısma tekrarlanmıstır.Çalısmalar boyunca düzenli aralıklarla arıtma çamurunda pH, Toplam Katı Madde,Toplam koliform, Fekal Koliform, ve HPC belirlenmis, dıs kosulları etkileyen hava sıcaklıgı,düsen yagıs miktarı degerleri de takip edilmistir.Genelde % 21 ila %22 Katı Madde içeren arıtma çamuru bu çalısmalar sırasında ilkbahar ve yaz aylarındaki çalısmalarda kapalı kurutma yatagında sırası ile 46 ve 44 günde %90 Katı madde oranına ulasırken sonbahar çalısmasında hava kosullarına baglı olarak 56günde ulasmıstır. Açık sistemde ise bu kuruma seviyeleri hava kosullarına baglı olarak % 42ila % 78 degerleri arasında gözlemlenmistir.Her üç çalısmada Toplam Koliform, Fekal Koliform ve HPC için kapalı kurutmayataklarında katkı maddesi çesidine göre 2 ila 5 log degerinde mikrobiyal giderimlergözlemlenirken, açık sistemde hava kosulları ve katkı maddelerinin çesidine göre 3 ila 4 logazalma gözlemlenmekle birlikte yaz döneminde 1 log seviyesinde artıslar gözlemlenmistir.Her üç çalısmada %20,%30,%50 ve %90 nem içerigi kazandırılan arıtma çamuruörnekleri için laboratuar ortamında 25 oC'ye ayarlanmıs iklimlendirme dolaplarında sonradanbüyüme çalısmaları yapılmıstır. Tüm katkı maddesi çesitlerinde ve her mikroorganizmagrubunda ortalama 2 log civarında bir büyüme gözlemlenmistir.Katkı maddelerinin türünün çamurun kurumasında her hangi bir katkısının olmadıgıgözlemlenmistir. Fakat katkı maddelerinin, özellikle sönmemis kirecin tümmikroorganizmaların giderimleri üzerinde büyük bir etkiye sahip oldukları gözlemlenmistir.En iyi giderim verimi sonucu kapalı kurutma yatagına serilmis katı maddece % 15 sönmemiskireç karıstırılmıs bölmede gerçeklesmis ve fekal koliform parametresinde 6 log'luk azalmalargözlemlenmistir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine the microbial changes observed in thedrying process of the treatment water kept in open and closed drying bed, after adding varioustypes of alkaline materials.The treatment sludge is taken from the negöl Wastewater Treatment Facility BeltPress outflow. This sludge was spread over the open and closed drying bed built at pilot size,within the East Wastewater Treatment Facilities governed by the Bursa Water and SewerageGeneral Directorate. 8 basins were built within the system, of which 4 were open and 4 wereclosed. Studies were repeated in three different season, spring, summer and fall.During the study period, pH, total solid matter, total coliform, fecal coliform, HPCanalyses were conducted regularly in the treated sludge while the ambient temperature,precipitation rates, which affect the external conditions were also monitored.During the spring and summer seasons, it was observed that the treatment sludge,which generally contained 21 ? 22% solid matter, reached a drying level of 90% solid matterwithin 46 and 44 days, respectively in the closed drying bed, while this period was 56 days inthe fall period, depending on the weather conditions. On the other hand, in the open systemthe drying rate was observed to be between 42% and 78%.In all three studies, in the closed drying DS, microbial destruction was observed to bewithin a range of 2 to 5 logs for, Total Coliform, Fecal Coliform and HPC depending on thetype of additives used, while in the open systems the reduction rate was between 3 and 4 logs,depending on the weather conditions and type of additives used, and even an increase of about1 log was observed in the summer season.In all three studies, growth studies were conducted in an incubator which was adjustedto 25°C, on sludges humidities were adjusted to 20%, 30%, 50% and 90%. An average of 2log growth was observed for all types on microorganisms and all types of additives used.It is observed that the type of additive had no affect on the drying process. However, itwas observed that the additives and especially quick lime, had a major impact on thedestruction of all microorganisms. The best destruction performance was observed on theFecal Coliform parameters in the closed drying bed in which quick lime of 15 % was addedto the sludge.