Periyodik yapıların ansoft HFSS kullanılarak analizi
Analysis of periodic structures using ansoft HFSS
- Tez No: 202756
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ UZER, YRD. DOÇ. DR. EMİN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Metamateryal (MTM), sol-elli ortam (LHM), çift negatif ortam, negatif kırılma indisi, Metamaterial (MTM), left-handed medium (LHM), double negative medium, negative refractive index
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Metamateryaller, dielektrik sabiti ve manyetik geçirgenliğin her ikisinin de negatif olduğu malzemelerdir. Bu çalışmada; kapasitif etki gösteren şerit (CLS) ve üzerinde yarık bulunan halka rezonatör (SRR) içeren düzlemsel olmayan metamateryal (MTM) yapıların ANSOFT Yüksek Frekans Yapı Simülatörü (HFSS) kullanılarak, dikey gelişteki yansıma (S11) ve iletim (S21) değerleri elde edilmiştir. Yapılan deneylerde; X bandı frekanslarında çift negatif ortam özellik gösteren yapıların kalınlıkları, SRR'lerdeki açıklık mesafesi ve SRR'lerde bulunan kare şekiller arasındaki mesafe değiştirilerek yeni tasarımlar elde edilmiş, bu tasarımların yalnızca negatif dielektrik sabitine (e < 0) ve yalnızca negatif manyetik geçirgenliğe (m < 0 ) sahip olduğu frekans aralıkları ile birlikte her bir tasarım için rezonans frekans değerleri bulunmuştur. Elde edilen veriler sonucunda; yapıların kalınlıkları, SRR'lerdeki açıklık mesafesi ve SRR'lerde bulunan kare şekiller arasındaki mesafe arttıkça, rezonans frekansı değerinin arttığı görülmüştür. Manyetik iletken özellikler ise, MTM'nin sadece SRR kısmı ile ifade edilmektedir. Yapıların kalınlıkları ve SRR'lerde bulunan kare şekiller arasındaki mesafe arttıkça, yapının manyetik yansıtma özellik gösterdiği (m < 0 ) frekans aralık miktarı artmaktadır. 2007, 99 sayfa.
Özet (Çeviri)
Metamaterials are the materials in which the permittivity and permeability are both negative. In this study; the reflection (S11) and transmission (S21) values at normal incidence were obtained for metamaterial (MTM) comprised of a substrate with embedded capacitively loaded strips (CLSs) and split ring resonators (SRRs), by using ANSOFT High Frequency Structure Simulator (HFSS). In the experiments carried out for the structures that exhibit double negative medium properties at X band frequencies, new designs were obtained by changing the stripline widths of structures, the gaps, the interval between the SRR structures. Furthermore, the frequency band where the materials had only negative permittivity (e < 0 ) and only negative permeability ( m < 0 ), the resonance frequency values were found for each design. Consequently; when the stripline widths of structures, the gaps, the interval between the SRR structures were increased, it was seen that the resonance frequency values had increased. Magnetic conductor properties were demonstrated with the SRRonly MTM. When the stripline widths of structures and the interval between the SRR structures were increased; the frequency band which the material demonstrated magnetic conductor properties ( m < 0 ), had increased. 2007, 99 pages.