Barsak tıkanmalarında uygulanan sağma yöntemlerinin bakteriyel translokasyon üzerine etkileri
Effect of decompression techniques in intestinal obstructions on bacterial translocation
  1. Tez No: 204137
  2. Yazar: EKREM KARATEPE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK AKSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Barsak tıkanmaları, bakteriyel translokasyon, sağma, Intestinal obstruction, bacterial translocation, decompression
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 29
Özet
Amaç: Çalışmamızda barsak tıkanmalarının cerrahi tadavisinde yer alan sağma yöntemlerinin, bakteriyel translokasyon üzerine etkilerini göstermek amaçlandı.Yöntem: Çalışmada ağırlıkları 250±25 gr arasında değişen 24 adet Sprague-Dawley cinsi dişi rat 3 gruba ayrılarak kullanıldı.. Hayvanlar standart sıçan yemi ve çeşme suyu ile beslendiler. Çalışma süresince diyet kısıtlaması yapılmadı. Tüm ratların ileumu, ileoçekal bileşkeye 1 cm mesafeden 2/0 ipek ile ince barsağı tamamen tıkayacak ancak nekroz oluşturmayacak şekilde bağlandı. Batın 2/0 ipekle kapatıldı. 24 saat sonra relaparatomi yapılarak ipek sütür alındı. 1.grup(N)'a sağma işlemi yapılmadı. 2.grup(M) mideye doğru sağıldı 3.grup(D) kolona doğru sağıldı. Batın 2/0 ipekle kapatıldı. Tüm gruplardaki hayvanlar 2. laparatomiden 6 saat sonra kafeslerden çıkartılarak rerelaparatomi yapıldı. Kan, dalak ve lenf nodu kültürleri alındı. Patolojik inceleme için yaklaşık jejunoileal bileşkeden 2 cm uzunluğunda ince barsak %10'luk formalin solüsyonunda tespit edildi. İstatistiki karşılaştırma için SPSS 13,0 programı kullanıldı. Gruplar arası karşılaştırma kruskal-vallis varyans analizi ile yapıldı. P0.05). Sağma işlemi yapılan gruplarda 2 şer denekte, kan ve lenf nodu kültürlerinde B.Fragilis tespit edildi Histopatolojik incemede gruplar arasında fark görülmedi(P>0.05)Sonuç: Distalden proksimale doğru yapılan sağma işleminde enterokokların translokasyona uğradığı görüldü. Distale sağılan grupta daha fazla olmak üzere sağma yapılan gruplarda E.Coli'nin translokasyona uğradığı görüldü. Sağma işleminin normalde çok fazla bakteriyel translokasyona neden olmayan anaerobların translokasyonuna neden olabileceği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Aims:In this study we aimed to determine effect of intestinal decompression methods commonly used during surgical treatment of intestinal obstructions on bacterial translocation.Methods:In our study 24 sprague-dawley female rats,weighing (250±25gr), were used and divided in three groups. They fed with standard laboratory rodent chow and tap water . During study there werent?t any diets. In experiment, we obstructed ileum at 1 cm. proximal of ileocaecal valve with 2/0 silk suture just enough to completely obstruct passage but not to cause necrosis. Abdomen was closed with continuous 2/0 silk sutures. Relaparotomies were done 24 hours later and we removed the obstructing silk suture. In first group (N), no additional procedures were done. In second group (M) intestines were decompressed towards stomach, in third group(D) intestnes were decompressed towards colon. A second relaparotomy performed to all groups 6 hours later. Blood , spleen and lenf nodes cultures were taken. Approximately 2 cm small bowel excised from jejunoileal junction for patologic examination, and fixed in %10 formalin solution. SPSS 13,0 program was used for statistical comparisons. Kruskal-vallis variance analysis was used for group comparisons. P0.05). B. Fragilis was isolated in two of the blood and lymph node cultures in both decompressed groups. In histopatologic examinations ,there weren?t any difference between groups.(P>0.05).Results:Enterococcus translocation increased after decompression from distal to the proximal E.coli translocation increased after decompression especially in distal decompression group We determined that decompression manuplation may cause anaerobic translocations which doesn?t occur usually.