Rastlantı ve olasılık kavramlarının modern sanat ölçeğinde ele alınıp yorumlanması
The interpretation of the concepts of coincidence and probability according to modern art criterion
  1. Tez No: 204439
  2. Yazar: CEYHUN KONAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. AYLA AKSUNGUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Rastlantı, olasılık, kaos, düzen, erekII, Coincidence, probability, chaos, order, purposIII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZETBilim felsefe ve sanat, evreni anlamlandırmamızı sağlayan üç temel disiplindir.Üçünün de görevi evren ve insan arasındaki bağıntıyı aydınlatmaktır.İnsan zihnini sürekli meşgul eden konulardan birisi de, hiç şüphesiz neredengelip, nereye gittiği sorusudur. Bu varoluşsal sorunun ön belirlenmişlik mi, yoksarastlantı sonucu mu, oluştuğu sorusuna cevap aranmıştır.İnsan gözüyle, evrende rastlantı gibi algılanan şeylerden hiçbiri, özde rastlantıdeğildir. Rastlantı, insana göre ölçülemez bir gerçekliktir. Bu ölçülemez gerçeklik,ölçülebildiği andan itibaren, yani kaynak kodlarının çözüldüğü andan itibaren, rastlantıolmaktan çıkar; artık belli bir neden sonuç ilişkisine oturarak, ?olası muhtemel? halinedönüşür. Bu andan itibaren hesaplanabilir olasılık kavramı ortaya çıkıyor. Ancak, insanagöre bu öngörülemez gerçeklik var oldukça, rastlantı da varlığını sürdürecektir ve?olasılığı mümkün? durumların aksi sonuçları olarak kendini gösterecektir; veya üzerinehiçbir olasılık hesabı yapılamayan durumlarda ortaya çıkacaktır.Bu çalışmada, rastlantı ve olasılık kavramlarından yola çıkarak bu konu üzerineüretilmiş bilimsel, felsefi ve sanatsal araştırmalar ve yorumlar içinden fikirler edinip,onların ışığında derlemeler ve çıkarımlarda bulunulmuştur. Araştırmalar sırasındaedinilen bilgiler, konu üzerine ortaya atılmış düşünceler ve fikirler, gerçekleştirilenprojeye referans olmaları açısından önemli bir bakış açısı oluşturmuşlardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYScience, philosophy and art are the three basic branches of knowledge whichprovide us to give meaning to the universe. The duty of both three, is to clarify therelationship between the universe and the humanbeing.One of the subjects that occupy continously the mind of humanbeing is thequestion of ?from where comes from humanbeing and where is-he going?. It?s beingsearched for an answer to that question, whether this existentialistic problem ispreliminary became definite or by coincidentally came into being.The events that happen in the universe which are being perceived as acoincidence by the humanbeing, aren?t coincidental in reality. Coincidence is anunmeasurable reality for the human. This unmeasurable reality is no more a coincidenceby the moment it?s being measured; that means by the moment of its ?original codes?are being solved. From now on by fitting on a ?cause-result ? relationship it transformesinto a ?probability?. By that time the concept of ?countable probability? appears.However for the human, as long as this ?unprojected reality? exists, coincidence alsocontinues its existence.In this project, by starting to study from the concepts of coincidence andprobability and by acquiring thoughts from the scientific, philosophical and artisticresearches and interpretations, it?s being collected the inferences. The knowledges thatare being acquired during the researches and the suggested ideas on the topic, constitutea very important point of view by being references to the project.