Emet kolemanit cevherinin öğütülebilirliğinin incelenmesi
Grindability of Emet colomanite ore
  1. Tez No: 212001
  2. Yazar: İDRİS ZIRH
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK ÇUHADAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Bor Cevheri, Kolemanit, Kinetik Model, Özgül Kırılma Hızı, Kritik Hız, Ögütücü Ortam
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalısmada Emet Bor sletme Müdürlügü'nden alınan Espey kolemanit cevherinin ögütülebilirligi incelenmistir. Kolemanitin ögütülebilirligi degirmen dönüs hızına ve ögütücü ortam sekline baglı olarak kinetik çalısmalarla arastırılmıstır. Deneysel çalısmalar üç farklı tek tane boyut gurubunda (-425+300 ?m, -300+212 ?m, -212+150 ?m) gerçeklestirilmistir. Kolemanitin ögütülebilirliginde degirmen dönüs hızının etkisinin incelendigi deneylerde; standart Bond degirmeninde, kritik hızın % 65-75-80-85-90'na karsı gelen 50-57-60-65-70 dev/dak dönüs hızlarında çalısılmıstır. Degirmen dönüs hızındaki degisim ile özgül kırılma hızındaki artıs, cevher boyutuna baglı olarak farklılık göstermektedir Tek bir boyut grubunda degirmen dönüs hızına baglı olarak özgül kırılma hızındaki degisim incelendiginde dönüs hızı arttıkça özgül kırılma hızının arttıgı görülmektedir. Degirmen dönüs hızına baglı olarak elde edilen kırılma dagılım degerlerinin incelenmesiyle her üç boyut grubunda da degirmen dönüs hızının artması alınan ögütülmüs ürünün boyut dagılımındaki ince malzeme miktarının artmasına neden olmaktadır. Kolemanitin ögütülebilirliginde ögütücü ortam seklinin etkisinin incelendigi deneylerde ögütücü ortam olarak küresel ve silindirik sekilli ögütücü ortamlar kullanılmıstır. Ögütücü ortam seklinin etkisinin incelendigi deneylerden alınan sonuçların degerlendirilmesi ile görülecegi üzere üç farklı tek tane boyut grubunda ve üç farklı degirmen dönüs hızında yapılan ögütmelerin tümünde silindirik sekilli ögütücü ortamla ulasılan özgül kırılma hızı küresel ögütücü ortam ile elde edilen özgül kırılma hızından daha büyüktür. Silindirik sekilli ögütücü ortamla yapılan ögütmede daha ince malzeme alınmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, grindability of Espey colemanite ore taken from Emet Colematine Mine was investigated. Kinetic studies based on mill rotation rate and grinding medium were used to assess grindability of the colemanite ore. The sample used in the experiments was prepared in three narrow size fractions. The experiments to determine the effect rotation speed were carried out at 50, 57, 60, 65 and 70 rpm that were of 65 %, 75 %, 80 %, 85 % and 90 % of the critical speed of the standard Bond mill respectively. The increase in the specific breakage rate with increasing mill rotation speed varied with the ore size. When the variation of specific breakage rate of a single size fraction related to rotation speed was considered, specific breakage rate increased at elevated rotation speeds. The breakage distribution values, which were found for various rotation speeds, also indicated that, the amount of fines in the products increased with increasing rotation speed for the all size fractions. Spherical and cylindrical shaped medium was used in the assessment of effect of medium shape on the breakage. A set of experiments were carried out to determine medium shape by using three size fractions at three rotation speeds. These experiments showed that, specific breakage rates for cylindrical grinding medium were higher than spherical medium for any experimental condition. Keywords :Boron ore, Colemanite, Kinetic model, Specific breakage rate, Critical speed, Grinding medium