İklim değişikliklerinin İzmir barajları üzerindeki etkileri ve sonuçları
Impacts of climate changes on İzmir region dams and the results
- Tez No: 213102
- Danışmanlar: DOÇ.DR. DOĞAN YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Meteoroloji, İnşaat Mühendisliği, Meteorology, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: barajlar, iklimsel değişiklikler, yağış, dams, climatic changes, wet and dry periods
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
İklimler, gerek uzun ve gerekse kısa dönemler içerisinde, kurak ve yağışlı döngüler halinde değişim gösterirler. Bu döngülerden en kısa sürelisi, ortalama 20 - 22 yıl civarında olup, bu sürenin 7 ile 10 yılı yağışlı (bölgesel yağış ortalamalarının üzerinde) ve 7 ile 10 yılı da kurak (bölgesel yağış ortalamalarının altında) olarak geçmektedir. Kısa süreli iklimsel değişimlere neden olan faktörlerin başında ise Güneş Patlamaları, Kuzey Atlantik Onar Yıllık osilasyonları, Volkanizma gibi nedenler gelmekte ve söz konusu bu değişimler yağış rejimini doğrudan etkilemektedirler. Barajlar ve iklimsel değişiklikler arasındaki ilişkiyi saptamak amacı ile, İzmir ve çevresinde bulunan barajlardaki yıllık ortalama su miktarları ile meteorolojik verilerden elde edilen yıllık ortalama yağış miktarları karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In long and short terms, climate oscillates between intervals dominated by dry and wet cycles. The shortest of these cycles are 20-22 years in duration, where a 7-10 year interval consisting of wetter than the regional average is followed by a 7-10 year interval consisting of dryer than the regional average. These climatic oscillations are reflected by several factors. Dams are one of the most important water reservoirs which reflects the dry and wet periods. In this study, the relationship between the climatic changes and the annual dam water resorvairs are investigated .