Popüler kültür - mimarlık ilişkisinin turizm yapıları üzerinde incelenmesi
The research of popular culture - architecture relationship on tourism buildings
- Tez No: 213138
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YASEMİN SAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Pop, popüler, popüler kültür, tüketim, tüketim kültürü, imaj, konsept, simgesellik, imge, postmodernizm, rejyonalizm (bölgeselcilik), tarihselcilik, historisizm, turizm, turist, kitsch, Pop, popular, popular culture, consumption, consumption culture, image, concept, symbol, mental picture, postmodernism, regionalism, historicism, tourism, tourist, kitsch
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bina Bilgisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Mimarlık-popüler kültür ilişkisi özellikle son 25 yılda öne çıkan ve mimarlık gündeminde önemli yer tutan bir tartışma konusudur. Popüler kültür kavramı ?halka ait olan? ve genelin ortak beğenilerini yansıtan özelliği ve gündelik hayatın kültürü olmasıyla bir çeşit alt-kültür olarak adlandırılmaktaysa da arz-talep sonucu yaşamın her alanında etkinliğini sürdürmekte ve kendi kültürel tanımlarını, estetik değerlerini ve iletişim dilini oluşturmaktadır. Postmodernizm düşüncesi popüler kültürün temellendiği noktalardan biridir. Özellikle mimariyle kurduğu ilişkide önemli yer tutar. Ancak popüler kültür ve beraberinde gelişen tüketim kültürü postmodernizmin kendi değerlerini de değişikliğe uğratmıştır. Rejyonalizm, tarihselcilik gibi kavramlar tüketim kültürü tarafından kullanılmış, kitsch olgusuyla iç içe geçmiştir. Turizm kavramının kendi içinde barındırdığı nesnelleşmeye ve pazarlanmaya uygun özelliklerden dolayı popüler kültürle sıkı bir bağı vardır. Bu durum turizmin mimari örgütlenmesinde de direkt etkili olmuştur. Ülkemizde son 25 yılın turizm yapılarına bakıldığında popüler kültürün, tüketim kültürünün gelişim süreçleri ve postmodern mimarlığın geçirdiği evrim kolaylıkla gözlemlenebilir. Otel, tatil köyü ve butik otel yapıları süreç içersinde değişik şekillerde popülist değerleriyle öne çıkmışlardır.
Özet (Çeviri)
Architecture-popular culture relationship is especially appeared in late 25 year and became an important argument subject in archtiecture agenda. Popular culture concept is called a sub culture because that is a daily life culture has features like ? belong to public? and common shared tastes. However it survives and become active in every area in life as a result of supply and demand. It consitutes its own cultural definition, estetic values and communication language. Postmodernist idea is one of the base point of the popular culture. Especially it is so important in ralationship with architecture. But Popular culture and developing consumption culture within has became changed postmodernism?s own values. Concepts like regionalism, historicism is used by consumption culture and dissolved inside of kitsch fact. Tourism concept has some specialities that is shelter in objectification and marketing. So it is assembled very tight connection with popular culture. This fact has showed direct impacts on tourism architectural organization. We can easily observe evolution of popular culture, consumption culture developing processes and postmodern architecture. Otel, holiday village and boutique otel buıldıngs are apperad in front with their populist values in different kinds.