Belgesel film çekim ekibi için tasarlanan minimum ölçekte mobil mekan araştırma ve incelemesi
Minimum scale project for mobile place study and research for documentary film production team
- Tez No: 213940
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BURAK TANSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Mekan, Mobil Mekanlar, Minimum Ölçekte Mobil Mekanlar, Belgesel Film, Belgesel Film Çekim Ekibi çin Mobil Mekan, Space, Mobile Space, Small and Mobile Spaces, Documentary Film, Mobile Space For Documantery Film Crew
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Günümüzde yasamın her parçasında ve anında ulasılabilirlik, iletisim ve hareketlilik büyük oranda artmıs ve önem kazanmıstır. Teknolojik gelismeler reddedildigi veya onların gerisinde kalındıgı zaman, çabucak gündem dısına düsülebilmektedir. nternet, cep telefonu, tasınabilir bilgisayarlar gibi yeni teknolojik araçlar insanları hem kolayca ulasılabilir kılmakta, hem de zamandan tasarruf etmeyi saglamaktadırlar. Teknolojik gelismeler hem isleri hem de hayatı kolaylastırmaya devam etmektedir. Akıllı evlerden bahsedilmekte; uzaktan kumandası bulunan, ısı ayarları otomatik olan, hatta buzdolabındaki eksikleri hatırlatabilen ve güvenlikle korunan akıllı evler. Peki ya akıllı ve tasınabilir çalısma mekanlar? Dogal olarak onlara da gereksinim vardır. Tüm bu gelismeler, binlerce senelik insan evriminin en önemli paydası olan, görsel, isitsel ve yazılı bilgi aktarımı sayesinde son yüzyılda inanılmaz bir hız kazanmıs durumdadır. Zaman, günümüzde yaptıgımız is her ne olursa olsun, en degerli kavram haline gelmistir. Zamanı dogru kullanabilmek artık büyük beceri istiyor ve zamanın ardında kalmamak da öyle... Örnegin film sektöründe profesyonel ekip ve ekipman oldukça pahalıdır. Bu yüzden öncelikle zaman kazanmak için dogru programlama yapılmalıdır. Tekrarlara ve geri dönüslere burada tolerans yoktur, vakit nakittir. Belgesel filmcilik hareket gerektiren bir istir. Tasınabilir film ekipmanı bu ihtiyaçtan dogmustur. Eger ekibin yasam ve çalısma mekânı da hareketli olabilirse hem ekibin is verimi artabilmekte ve hem de zaman kayıpları en aza inebilmektedir. Tam da bu sebepten bu çalısmada, ortalama Türkiye'nin ılıman iklim kosullarında belgesel film çekim ekiplerince kullanılabilecek çagdas bir mobil yasam ve çalısma mekanı önerisi getirilmistir.
Özet (Çeviri)
At present in every part and moment of life, accessibility, correspondence and activity has increased and became important.When we reject the technological progress or when we stay behind them, we can easily be out of date. Technological tools like internet, mobile phones and laptops make us reachable and makes us use our time more efficiently. Technology improves our work and our lives. We speak of smart houses, those with remote controls, with automatic heat controls, even reminding the needs in the refrigerator, houses that are secured. Then what about smart and portable working premises? Naturally those are necessary as well.All these developments, audiovisual and written data as a result of thousands of years of evolution, has increased enormously in the last century. Whatever work we accomplish, time has become the most precious concept. Great talent is required to use our time efficiently and be up to date. For example in the cinema industry, professional tools and equipment are quite expensive. Because of this in order to gain time proper planning should be made. There is no tolerance for repetition and reversion. Time is money.Cinema industry is a profession that needs motion and that?s the begining of the using portable cinema equipment. If, both living and working space of the crew can be motional, we can increase the efficiency of the work and decrease the loss of time.