Kat yüksekliği aynı olan binalar ile bodrum kat yüksekliği daha az olan binaların performanslarının karşılaştırılması
Performance compering between the buildings which has the same floor height with the buildings which has basement height less
- Tez No: 214003
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. ZEKİ ÖZYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pushover Analizi, Plastik Nonlineer Statik Analiz, Performans Metodu, Deprem, Can Güvenliği, Pushover Analysis, Plastic Nonlinear Structural Analysis, Performance Method, Earthquake, Life Safety
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada yapıların üzerinde deprem etkisinin nasıl olduğu, performansa dayalı yapı tasarımının nasıl yapılabileceği, DBYBHY-2007 yönetmeliğinde belirtilen deprem performansı hesaplama yöntemleri kısaca tanıtılmış ve depremde yapının performansının nasıl hesap edileceği hakkında bilgiler verilmiştir. Sakarya ili sınırları içerisinde uygulanacak imar yönetmeliğine göre 2.30 m yüksekliğinde yapılan bodrum + 2 katlı yapının performansı Artımsal Eşdeğer Deprem Yükü Yöntemi ile tespit edilmiştir. Yapıda bulunan bodrum kat yüksekliğinin kat yüksekliği seviyesine çıkarılması durumunda oluşan yapının performansı da yine Artımsal Eşdeğer Deprem Yükü Yöntemi ile hesap edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda yapı modellerinin deprem durumundaki performansları bulunmuş ve yapı modellerindeki eleman hasarları tespit edilmiştir.Yapı modellemeleri, İdecad 5 Enterprise 5.511 paket programında planlanarak pushover analizlerine tabii tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study we look at earthquake effects on buildings and how to solve structural designs against performance. In DBYBHY-2007 regulations, earthquake performance evaluation methods explained in short and give information about how to evaluate structural performance of buildings during earthquakes for only Sakarya province; According to developing constructural works regulations, two floors + basement ( h= 2.30 m) buildings performance determined by additional equivalence earthquake load method. If basement height level has been increased to normal floor?s, existing structural performance should also need to be determined by additional equivalence earthquake load method. On the soluted analysis results, structural models performance should be found out during the eartquake position and structural element models damages should be determined.The structural modeling is planned by packet program of İdecad 5 Enterprise 5.511 and also submitted to pushover analysis.