Frekans bölgesinde sürekli ve kesikli sistemlerde ters optimal kontrol ve gaz türbini problemine uygulanmasi
Inverse optimal control problem for continuous and discrete-time systems in frequency domain and application to gas turbine problem
- Tez No: 215880
- Danışmanlar: PROF.DR. CEMİL CENGİZ ARCASOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Optimal kontrol, ters optimal kontrol, kök yerlestirme, gaz türbini, spektral faktorizasyon, Optimal control, inverse optimal control, pole assignment, gas turbine, spectral factorization
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalısmada optimal kontrol problemi için incelenen yeni iki bölge için, sistemin özdegerlerini seçilmis olan bölgeler içerisine yerlestirecek sıklık bölgesinde yeni algoritma gelistirilmistir. Optimal kontrol probleminde, sistemin özdegerlerinin geçici tepkiyi (transient response) daha iyilestirebilmek için belirli bölgelere yerlestirilmesi gerekmektedir ki bu da ters optimal kontrol problemidir. ncelenen yeni iki bölgede ters optimal kontrol probleminin çözümünü saglayan Q pozitif yarı tanımlı agırlık matrisleri bulunmustur. ncelenen optimal sistemin özdegerlerinin seçilen bölgeler içine girdigi görülmüstür. [3] `te incelenen gaz türbini problemi sürekli sistemde ele alınarak optimal tasarım gerçeklestirilmistir. Daha sonra sistemin tepkisini iyilestirmek için ters optimal kontrol algoritması kullanılmıstır. Seçilen giris-çıkıs degerlerine göre grafiklerin ve sıklık bölgesi sonuçların; zaman bölgesindeki sonuçlarla dogrulugu gösterilmistir. Seçilen yeni iki bölge için sıklık bölgesi yaklasımı, bu çalısmada gerçeklestirilmistir. Elde edilen sonuçların dogrulugu MATLAB kodlarıyla da kontrol edilmistir.
Özet (Çeviri)
Discrete and continuous time-invariant multivariable linear optimal feedback control system design has been studied of the optimal control problem in frequency domain. The inverse optimal control problem is introduced to obtain a better transient response. A new algorithm is presented for the allocation of discretetime systems? closed-loop poles inside two new regions in frequency domain. The positive/positive semidefinite weighting matrice Q, which allocates closed-loop poles inside new regions is found and also checked with MATLAB commands. An example of a gas turbine analyses in frequency domain given by Arcasoy [3] is considered. The method was based on the spectral factorization of the performance spectrum matrix and was extended to the non-square transfer function matrix as well. The constant optimal gain matrix K is found directly. The results obtained for new regions in frequency domain are also checked with MATLAB commands in time domain. It has been shown that frequency domain results coincide with the time-domain solution.