Sektörel elektrik tüketiminin sektörel katma değer üzerindeki etkisi
The effect of sectoral electricity comsumption on sectoral value added
  1. Tez No: 216923
  2. Yazar: PINAR BAHAR ERDENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sektörel Elektrik Tüketimi, Sektörel Katma Değer, Panel Birim Kök Testi, Panel Eşbütünleme, Sectoral Electricity Consumption, Sectoral Value Added, Panel Unit Root Test, Panel Cointegration
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada, Türkiye imalat sanayinde ekonomik faaliyetlerine göre sınıflandırılmış sektörlerin elektrik tüketimlerinin, bu sektörlerin yarattığı katma değer üzerindeki etkisini 1994?2001 dönemi için panel veri analizi kullanılarak araştırılması amaçlanmıştır. Bu sektörler beş grupta toplanmışlardır; (1) gıda, içki, tütün sanayi, (2) tekstil, giyim ve deri sanayi, (3) kimya, kömür, kauçuk ve plastik sanayi, (4) taş toprağa dayalı sanayi, (5) metal eşya, makine ve teçhizat, ulaşım araçları, ilmi ve mesleki ölçme aletleri sanayi. Sektörel elektrik tüketimi ve sektörel katma değer değişkenleri Maddala ve Wu (1999), Choi (2001) önerdiği panel birim kök testleri ile sınanmışlardır. Bu test sonuçları şunu ortaya koymuştur; sektörel elektrik tüketimi ve sektörel katma değer değişkenleri aynı seviyede (I(1)) bütünleşmişlerdir. Her bir değişken aynı seviyesinde bütünleştikten sonra, Türkiye için sektörel elektrik tüketimi ve sektörel katma değer arasındaki uzun dönemli ilişkiyi araştırmak için Pedroni (1995,1999) ve Kao (1999) panel eşbütünleme yöntemleri kullanılarak panel eşbütünleme testleri yapılmıştır. Sonuçlar bize göstermektedir ki; Türkiye örneğinde, 1994?2001 dönemi için elektrik tüketimi ve katma değer değişkenleri arasında uzun dönemli panel eşbütünleşmenin varlığına dair kanıt yoktur.
Özet (Çeviri)
This paper aims to investigate the effect of sectoral electricity consumption on sectoral value added in Turkish manufacture industries which are classified according to economic activities in the Turkish economy for the 1994?2001 period by using panel data analyse. These sectors are gathered into five groups. These groups are called that, (1)food, beverage and tabacco industries, (2)textile, wearing appared and leather industries (3) chemical, coal, rubber and plastic products industries (4) non-metallic mineral product industries (5) fabricated metal products, machinery and transportation vehicle, scientific and Professional measuring and controlling equipment industries. Sectoral electricity consumption and sectoral value added variables are tested by using panel unit root tests proposed by Maddala and Wu (1999) and Choi (2001). The results suggest that sectoral electricity consumption and sectoral value added are integrate of order one (I(1)). Each variable is integrated of order one, for long-run relationship between sectoral electricity consumption and sectoral value added in Turkey, we tested for panel cointegration using the test of Pedroni (1995,1999) and Kao (1999) test. Our finding suggest that, in the case of Turkey, there is a no evidence of panel cointegration in the long run between sectoral electricity consumption and sectoral value added in 1994?2001 period.