Kısa vadeli sermaye hareketleri, Tobin vergisi ve Türkiye'de uygulanabilirliği
Short term capital movements, Tobin tax and its applicability in Turkey
- Tez No: 220221
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Kısa Vadeli Sermaye Hareketleri, Finansal Krizler, Sermaye Kontrolleri, Tobin Vergisi, Türkiye'ye Yönelik Sermaye Hareketleri, Short Term Capital Movements, Financial Crisis, Capital Controls, Tobin Tax, Capital Movements Toward Turkey
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
- Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
İkinci Dünya Savaşı'nı takiben başlayan küreselleşme süreci, 1970'li yılların başlarında Bretton Woods para sisteminin terk edilmesiyle hızlanmış ve Soğuk Savaş döneminin sona ermesiyle ile birlikte güçlü bir kasırga gibi tüm Dünya'yı etkisi altına almıştır. Özellikle mali sermayenin küreselleşmesi neticesinde, paradan para kazanmayı amaçlayan ve spekülatörlerin başrol oynadığı finans kapital dünyası vizyona girmiştir. Bu spekülatörler kısa vadeli sermaye hareketleri vasıtasıyla, yüksek faiz ve düşük döviz kurunun mevcut olduğu piyasalara anlık giriş çıkışlar yaparak dünya çapında finansal krizlerin yaşanmasında önemli bir rol oynamıştır. Nitekim 1992 ERM, 1994?1995 Latin Amerika, 1997 Güneydoğu Asya ve Rusya finansal krizlerinin baş aktörü olarak kısa vadeli sermaye hareketleri sahnedeki yerini almaktadır. Bu tür sermaye hareketlerinin neden olduğu olumsuzlukların bertaraf edilmesi için literatürde sermaye kontrolleri olarak adlandırılan birtakım öneriler bulunmaktadır. Bu önerilerden biri de James Tobin tarafından ortaya atılan ve literatürde Tobin vergisi olarak bilinen vergidir. Bu vergi dünyadaki tüm spot döviz işlemleri üzerinden düşük oranlı bir vergi alınması prensibine dayanmaktadır. Diğer taraftan Türkiye'de 1980'li yıllarda başlayan iktisadi liberalleşme süreci ve 1989 yılındaki 32 Sayılı Karar ile birlikte sermaye hareketleri tamamen serbest hale getirilmiştir. Bu karar neticesinde, Türkiye'ye önemli miktarlarda kısa dönemli sermaye giriş çıkışları olmuştur. Türkiye'ye yönelik kısa vadeli sermaye hareketleri 1994 Nisan, 2000 Kasım ve 2001 Şubat krizlerinin yaşanmasında önemli bir rol oynamıştır. Bu çalışmada kısa vadeli sermaye hareketleri ile birlikte kısa vadeli sermaye hareketlerinin yavaşlatılması konusunda akla gelen ilk önerilerden biri olan Tobin vergisinin anatomisine ve bu verginin Türkiye'de uygulanabilirliğine yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
The globalization movement which started After the second world war fastened at the beginnig of the 1970s, after Bretton Woods Monetary System was abadoned. It also affected whole world as a strong hurricane after the end of the cold war. Especially by the globalization of the national capital, a new vision which was held by speculators who aimed earning money through money. These speculators by short term capital movements, caused a lot of imortant crisis all over the world by making rapid entering and leavings to the markets of high interest and low exchange rates. Such crisis are caused by them several times, 1992 ERM, 1994?1995 Latin America, 1997 Asia, and Russia. There are some advises known as capital controles to stop such activities and speculators, and to clean the effects. One of these suggestions and advises is called as Tobin Tax, which is named after James Tobin. This is getting a small amount of tax from all the forign exchanges from all over the world. At Turkey capital movements became legal by the capital liberalisation after 1980s and by the law number 32 at 1989. As a result of this law, in turkey a lot of short term really important amount of money entered and leaved. Because of that great money acts, in 1994 April, 2000 November and 2001 February crisis happened. At that study, Tobin Tax, the first choice about the subject of how to slow down short and long term money movements, is studied and it is researched how can it be used in Turkey.