Mathematical modeling of horizontal two-phase flow through fully eccentric annuli
Tam eksentrik halkasal ortamda yatay iki fazlı akısın matematiskel modellenmes
  1. Tez No: 222984
  2. Yazar: ÇİĞDEM ÖMÜRLÜ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET EVREN ÖZBAYOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Chemical Engineering, Petroleum and Natural Gas Engineering, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ki Fazlı Akıs, Sürtünme Basınç Kayıpları, Sürtünme Faktörü, Mekanistik Model, Eksentrik Halkasal Ortam, Çok Fazlı Akıs Deneyi, Two-phase Flow, Frictional Pressure Loss, Friction Factor, Mechanistic Model, Eccentric Annulus, Multiphase Experiment
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalısmadaki baslıca hedef, iki fazlı akısın yatay halkasal ortamlardaki akısmekanizmasını, hidroligini ve karakteristigini anlamaktır. Bu amaca ulasırkenyogun bir sekilde hem teorik hem de deneysel çalısmalar yapılmıstır. ODTÜ-PETE-KTÇFAL (Orta Dogu Teknik Üniversitesi Petrol ve Dogal Gaz MühendisligiBölümü Kesinti Tasıma ve Çok Fazlı Akıs Laboratuvarı) iki fazlı akıs deneydüzenegi 0.1143m iç çaplı akrilik muhafaza borusu - 0.0571m dıs çaplı sondajborusu ve 0.0932m iç çaplı akrilik muhafaza borusu - 0.0488m dıs çaplı sondajborusu geometrik özellikteki yatay halkasal ortamdan olusmaktadır ve uzunlugu4.84m'dir. Deneyler sırasında çesitli gaz ve sıvı akıs debilerinde olusan basınçkayıpları dijital ve analog olarak kaydedilmistir. Akıs biçimleri ise görsel olaraktespit edilmistir. Bir yandan da mekanistik model olusturulmustur. Borulardakiviiiki fazlı akıs için Taitel ve Dukler1 tarafından gelistirilen akıs biçimi tayinikriterleri tercih edilmis ve tam eksentrik halkasal ortama uyarlanmıstır. Eksentrikhalkasal ortamın karmasık geometrisi tek bir yeni çap terimi, temsili çap dr iletemsil edilmistir. Temsili çap, basınç kayıpları hesaplamaları sırasında dakullanılmıstır. Matlab 7.0.4 programı kullanılarak olusturulan mekanistik modeledayalı bilgisayar kodu yazılmıstır. Hem akıs biçimi tayinleri hem de sürtünmekaynaklı basınç kayıpları hesaplamaları deneysel verilerle karsılastırılmıstır.Ayrıca, her bir akıs biçimi için sürtünme faktörü bagıntıları istatistiksel yöntemkullanılarak olusturulmustur. Olusturulan modelin ve sürtünme faktörübagıntılarının performansı deneysel veriler kullanılarak degerlendirilmistir. Buçalısmada olusturulan mekanistik model akıs biçimleri geçislerini ve basınçkayıplarını dogru bir sekilde tayin edebilmektedir. Basınç kayıpları ± 30% hatasınırları arasındadır.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this study is to understand the mechanism, thehydraulics and the characteristics, of the two-phase flow in horizontal annuli.While achieving this goal, both theoretical and experimental works have beenconducted extensively. The METU-PETE-CTMFL (Middle East TechnicalUniversity, Petroleum and Natural Gas Engineering Department, CuttingsTransport and Multiphase Flow Laboratory) multiphase flow loop consists of4.84 m long eccentric horizontal acrylic pipes having 0.1143m inner diameter(I.D) acrylic casing - 0.0571m outer diameter (O.D) drillpipe and 0.0932m I.Dacrylic casing - 0.0488m O.D drillipipe geometric configurations. During eachexperiment, differential pressure loss data obtained from digital and analogpressure transmitters at a given liquid and gas flow rate were recorded. Thevflow patterns were identified visually. Meanwhile a mechanistic model has beendeveloped. The flow pattern identification criteria proposed originally for twophaseflow through pipes by Taitel and Dukler1 has been inherited and modifiedfor the eccentric annular geometry. The complex geometry of eccentric annulihas been represented by a new single diameter definition, namelyrepresentative diameter dr. The representative diameter has been used whilecalculating the pressure losses. A computer code based on the algorithm of theproposed mechanistic model has been developed in Matlab 7.0.4. Both the flowpattern prediction and the frictional pressure loss estimation are compared withthe gathered experimental data. Moreover, friction factor correlations havebeen developed for each flow pattern using experimental data and statisticalmethods. The performance of the proposed model and the friction factorcorrelations has been evaluated from experimental data. The mechanisticmodel developed in this study accurately predicts flow pattern transitions andfrictional pressure losses. The model?s pressure loss estimations are within± 30% for two different annular flow geometries.