Bağlanma stilleri, problem çözme becerileri ve hükümlülük özellikleri arasındaki ilişkiler
Relations between the attachment styles, problem solving skills and conviction characteristics
  1. Tez No: 225464
  2. Yazar: SEMİHA EMEL FEYZİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENNUR TUTAREL KIŞLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma Stilleri, Problem Çözme Becerileri, Hükümlü, Suç, Ceza İnfaz Kurumu, Attachment Styles, Problem Solving Skills, Convict, Crime, Prison
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmada hükümlülerin bağlanma stilleri ile problem çözme becerileri ve hükümlülük özellikleri arasındaki ilişki irdelenmiştir. Hükümlülerle yapılan araştırmaların sınırlı sayıda olması bu araştırmanın önemini oluşturmaktadırAraştırma grubunu Ankara Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampusündeki L1 tipi kapalı, L2 tipi kapalı ve Kadın Kapalı kurum tiplerindeki 232 hükümlü ve karşılaştırma amacıyla araştırmaya dahil edilmiş herhangi bir suç kaydı bulunmayan 168 kişi oluşturmaktadır. Veri toplamak amacıyla Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri (YİYE-II), Problem Çözme Envanteri (PÇE) ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştırVerilerin analizinde Pearson Korelasyon katsayısı, bağımsız değişkenler için t-testi ve lojistik regresyon teknikleri kullanılmış anlamlı farklılığa rastlanan gruplar tablolaştırılarak verilmiş ve yorumlanmıştırAnaliz sonuçlarında hükümlü olma ve hükümlülük özellikleri ile bazı sosyodemografik değişkenler arasında ilişki olduğu bulunmuştur. Bağlanma temelli kaçınma ve kaygı toplam puanları ile problem çözme becerileri toplam puanları arasında yüksek ve pozitif yönde korelasyon bulgulanmıştır. Bağlanma boyutlarının suç türü, daha önce cezaevine girip-girmeme, düzenli olarak ziyaretçi gelmesi, cezaevindeki diğer hükümlülerle ilişkinin niteliği ; Problem çözme becerilerinin cinsiyet, alınan ceza süresi, cezaevinde kalma süresi, cezaevindeki personelle ilişkinin niteliği, düzenli ziyaretçi gelmesi ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca eğitim, gelir ve problem çözme becerisinin ?hükümlü olma? da önemli risk etmenleri olduğu tespit edilmiştirAraştırmanın sonuçları literatürdeki ilgili çalışmalar ışığında tartışılmıştır
Özet (Çeviri)
This study investigates the relationship between the attachment styles of convicts and their problem solving skills and conviction characteristics. The significance of this study lies in the limited number of researches carried out with convictsStudy groups are composed of 232 convicts in L1 type covered, L2 type covered, and Women?s Covered institution types in Ankara Sincan Punishment Execution Institutions Campus and 168 persons without any criminal record who were involved in the study for the purpose of comparison. In order to collect data, the Inventory of Experiences in Close Relationships-Revised (ECR-R), Problem Solving Inventory (PSI), and Personal Information Form were usedFor the analysis of the data, Pearson Correlation coefficient, t-test, and logistic regression techniques were made use of, the groups where a significant difference was encountered were tabulated and commented onAt the analysis results, it was found that there is a relationship between being a convict and certain conviction characteristics and some socio-demographic variants. A high and positive relation was found between the total scores of attachment based avoiding and anxiety and the total scores of problem solving skills. It was determined that dimensions of attachment are related with the type of crime, having a story of being sent to jail in the past or not, having regular visitors, the quality of relationship with the convict in the jail, and problem solving skills are related with gender, duration of penalty, duration of imprisonment, the quality of relationship with the personnel in the jail, and having regular visitors. In addition, it was determined that education, earnings and problem solving skills are important risk factors in being a ?convict?. Results of the research were discussed in the light of related studies in literature.