Alloplastik ve allojenik kemik greftleri ile doldurulan çekim soketlerinin iyileşmesinin ve yeni oluşan dokunun uzun dönemde Bilgisayar Tomografisi Hounsfield Unit değerleri ile incelenmesi
Long term evaluation of the healing and newly formed tissue in the extraction sockets filled with alloplastic and allogenic grafts in terms of Computed Tomography?s Hounsfield Units
- Tez No: 225624
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRHAN ÇAĞLAYAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Augmentasyon, çekim soketi, kemik grefti, Bilgisayarlı Tomografi, Augmentation, extraction socket, bone graft, Computed Tomography
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Greftleme prosedürlerinden sonra oluşan kemiğin tipi ve yapısı yük taşıma kapasitesini etkilediği düşünülmüş ve daha az kaliteli kemikte implant başarı oranlarının daha düşük olduğu gösterilmiştir. Günümüzde greftleme işleminden sonra oluşan kemiğin değerlendirilmesinde kullanılan yöntemler güvenilir olmayan ve subjektif metotlardır. Bu çalışmanın amacı, alloplastik ve allojenik greftlerle doldurulan çekim soketlerindeki densite değişikliklerin BT Hounsfield değerleri ile incelenmesidir. Çalışmaya 17 bireyde toplam 52 çekim soketi dahil edildi. Kırk bir insiziv, kanin ve premolar çekim soketlerine DFDBA+kollajen membran (n:14), HA+kollajen membran (n:14) veya sadece kollajen membran (BM) (n:13) uygulandı. Onbir soket kontrol olarak boş bırakıldı. Başlangıçta ( cerrahiden 10 gün sonra) ve 4 ay sonrasında BT çekildi ve soket içi HU değerleri ölçüldü. Başlangıçta ve 4 ay sonrasında ölçülen HU değerlerinin farkları gruplar arasında ve gruplar içinde analiz edildi. Başlangıçta transvers kesitlerdeki ölçülen HU değerleri DFDBA grubunda 160.8±49.072, HA grubunda 416.92±178.65, BM grubunda 35.56±43.51 ve B grubunda 53.31±70.65 idi. Dördüncü ay ölçümlerinde değerler DFDBA grubunda 436.18±158.68, HA grubunda 708.36±265.26, BM grubunda 358.84±144.64 ve B grubunda 417.30±164.50 olarak kaydedildi. Sagital kesitlerdeki ölçülen HU değerleri DFDBA grubunda 156.51±65.60, HA grubunda 348.49±151.42, BM grubunda 45.68±51.80 ve B grubunda 55.30±73.24 idi. Dördüncü ay ölçümlerinde değerler DFDBA grubunda 434.10±161.79, HA grubunda 642.04±217.74, BM grubunda 345.32±146.13 ve B grubunda 448.87±262.44 olarak saptandı. Grup içi karşılaştırmalarda tüm gruplarda 4 ay sonrasında HU değerlerinde anlamlı artış gözlendi. DFDBA grubundaki başlangıç HU değerleri BM ve B gruplara göre anlamlı derecede yüksek bulunurken, HA grubundaki değerler diğer 3 gruba göre anlamlı derecede yüksek bulundu. Dördüncü ay'da sadece HA grubu HU değerlerinin diğer gruplara göre anlamlı derecede yüksek olduğu gözlendi. Her iki zaman periyodunda apikal- koronal kesitlerdeki değerler kıyaslandığında anlamlı bir fark bulunmadı. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, densite değerlerinin artması açısından tüm tedavi seçenekleri etkili bulunurken, en büyük densite artışı HA ile greftlenmiş soketlerinde gözlendi. Ayrıca, kemik densitesi değerlerin artmasında DFDBA'nın ve membranın ek bir katkısı olmadığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
Long term evaluation of the healing and newly formed tissue in the extraction sockets filled with alloplastic and allojenic grafts in terms of Computed Tomography?s Hounsfield Units. The tipe and architecture of the bone after grafting prosedures are considered to affect it?s load bearing capacity and it has been indicated that poorer bone quality is associated with higher implant failure rates.To date the methods of the evaluation of the newly formed bone after grafting prosedures are subjective and not reliable.The purpose of this study was to evaluate the changes of the density in terms of CT?s Hounsfield Units in the extraction sockets grafted with alloplastic or allojenic grafts. A total of 52 extraction sockets in 17 individuals were enrolled in the study. Forty one incisor, canine or premolar teeth sockets were randomly treated with DFDBA and collagene membrane (n:14), HA and collagene membrane (n:14) or only with collagene membrane (BM) (n:13). Eleven sockets were left empty as a control (B). At baseline (10 days after surgery) and 4 months later dental CT scans were taken and intra-socket HU values were obtained. The differences of HU values between and within groups at baseline and 4 months postoperatively were analized. At the baseline in the transversal scans the HU values were 160.8±49.072 in the DFDBA group, 416.92±178.65 in the HA group, 35.56±43.51 in the BM group and 53.31±70.65 in the B group. Four months later obtained HU values were 436.18±158.68 in the DFDBA group, 708.36±265.26 in the HA group, 358.84±144.64 in the BM group and 417.30±164.50 in the B group. The HU values at sagital scans at baseline were 156.51±65.60 in the DFDBA group, 348.49±151.42 in the HA group, 45.68±51.80 in the BM group, 55.30±73.24 in the B group. At 4 months the values were 434.10±161.79 in the DFDBA, 642.04±217.74 in the HA group, 345.32±146.13 in the BM group and 448.87±262.44 in the B group. The baseline HU values in the DFDBA group were significantly higher comparing to BM and B groups and values in the HA group were significantly higher compared to all other groups. At the 4 months only the HA group?s HU values were significantly higher than other groups. The apical and coronal HU values were not significantly different in any time periode. The results from this study suggest that all treatment modalities are effective in terms of improving the density values, but the highest improvement was achieved in the HA grafted sockets. The results also showed that DFDBA and membrane have no additional benefit in the improvement of the bone density values.