Trinitro benzen sulfonik asid ile kolit oluşturulan farelerde Caffeic acid phenethyl ester'in koruyuculuğu
The preventive effects of Caffeic acid phenethyl ester on rats with Trinitrobenzene sulfonic acid induced colitis
  1. Tez No: 225848
  2. Yazar: ZEKİ ARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÇÖLBAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Deneysel kolit, Caffeic Acid Phenethyl Ester, 5-ASA, Experimental colitis, Caffeic Acid Phenethyl Ester, 5-ASA
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Giriş: Bu çalışmanın amacı trinitrobenzene sulfonic acid (TNBS) ile inflamatuar barsak hastalığı (İBH) oluşturulan Sprague Dawley sıçanlarında caffeic acid phenethyl ester (CAPE)'in etkilerini araştırmaktırMateryal-Metod: Sprague Dawley sıçanlardan 48'i rastgele 6 gruba ayrıldı. Sırasıyla; kontrol, kolit, CAPE tedavi, aminosalicylic acid (ASA) tedavi, CAPE ve ASA kontrol. Rektal yolla verilen TNBS ile İBH oluşturuldu.Yedi günlük CAPE veya ASA uygulanımı sonrasında histolojik ve biyokimyasal olarak dokularda ve serumda; Malondialdehit (MDA), Glutatyon peroksidaz (GSH-Px), Glutatyon redüktaz (GSH-Red), Tümör nekrozis faktör alfa (TNF-?) ve İnterlökin-1 (IL-1) çalışıldı. CAPE ve ASA'nın etkileri değerlendirildiBulgular: Histolojik hasar skorlarına göre kolit ve kontrol grupları arasında anlamlı fark oluştu. Kolit oluşturularak CAPE ve ASA uygulanan grupların kolon hasarı kolit grubu kadar olmasa da fark anlamlı değildi. Biyokimyasal analizlere göre; MDA seviyesi incelendiğinde, kolit grubu ile diğer tüm gruplar arasında anlamlı fark gözlenirken, kolit grubu doku MDA düzeyi ile kolit oluşturularak 5-ASA'nın verildiği grup arasında anlamlı fark gözlenmedi. Doku IL-1 değeri incelendiğinde, kolit grubu ile diğer tüm gruplar arasında anlamlı fark gözlendi. Doku TNF-? değerleri incelendiğinde, kolit grubu ile diğer tüm gruplar arasında anlamlı fark gözlendi. Serum TNF-? değerleri incelendiğinde, kolit grubu ile kolit oluşturularak CAPE'nin verildiği grup arasında anlamlı fark izlenmezken, diğer gruplarla anlamlı farklılık gözlendi. GSH-Px değeri incelendiğinde kolit grubu ile kolit oluşturularak 5-ASA'nın verildiği grup arasında anlamlı fark izlenirken diğer gruplarla anlamlı fark gözlenmedi. GSH-Red değeri incelendiğinde kolit grubu ile kontrol grubu arasında anlamlı fark izlenmezken, kolit grubu ile diğer tüm gruplar arasında anlamlı fark olduğu gözlendiSonuç: CAPE ASA'ya benzer şekilde İBH tedavisinde olumlu etkiler gösterdiğinden İBH tedavisinde ek olarak kullanılabilir. CAPE'nin bu olumlu etkileri muhtemelen antiinflamatuar ve antioksidan etkileri sayesinde olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to investigate the effects of caffeic acid phenethyl ester (CAPE) on the development of inflammatory bowel disease (IBD) in Sprague Dawley rats subjected to trinitrobenzene sulfonic acid (TNBS)-induced colitisMaterial and methods: Fourty eight Sprague Dawley rats were divided into six subgroups randomly. Vehicle control, colitis control, CAPE treatment, aminosalicylic acid (ASA) treatment, CAPE control, ASA control, respectively. Colitis was induced using an enema of TNBS and ethanol, following which CAPE or ASA were administrated for 7 days to induce colitis and effect of CAPE and ASA were subsequently evaluated. Microscopic damage was scored. Malondialdehyde (MDA), Glutation peroxidase (GSH-Px), Glutation reductase (GSH-Red), Tumor necrozis factor alfa (TNF-?) and interleukin-1 (IL-1) were examined in tissue and serum samplesResults: Based on microscopic damage scores, there was significant difference between rats of the TNBS colitis and the vehicle-treated groups, whereas treatment with CAPE and ASA, respectively, caused a reduction (but not statistically significant) in colon injury compared to that observed in rats of the TNBS-colitis. In connection with the biochemical analyses, malondialdehyde level in rats from the colitis was significantly different from that of the others but tissue malondialdehyde level in rats from the colitis was not different from that of the ASA treatment group. Tissue IL-1 levels in rat from the colitis group was significantly different from that of the others. Serum IL-1 level in rat from the colitis group was significantly different from that of the others except for CAPE treatment group. GSH-Px level in rat from the colitis group was significantly different from that of the 5-ASA treatment group only. A GSH-Red level in rats from the colitis group was significantly different from that of the others except for vehicle control group.Conclusion: CAPE may have a positive effect on the IBD treatment process like ASA and therefore, it could be used as an adjunct therapy in colitis. These effects of CAPE may occur via antiinflammatory and antioxidant mechanisms.