Sünnet'te ve geleneğimizde cenâze merasimlerinin birbirine uygunluğu meselesi (Bingöl örneği)
The case of compatibility of funeral ceremonies in the hadiths and in our traditions with each other (Bingöl as a sample)
  1. Tez No: 226725
  2. Yazar: REMZİ HANSU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HARUN REŞİT DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ölüm, Cenâze Merâsimi, Kabir, Kabir ziyareti, death, funeral ceremony, grave, grave visiting
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Sosyal hayatta ölüm, doğum kadar gerçek ve bir o kadarda etkileyicidir. Ölen kişiye karşı son vazifeyi layıkıyla icra etmek ölü yakınlarının en önemli arzusudur. Çünkü ölen şahsa, (en az yaşıyor iken verildiği değer) kadar kıymet verilir. Ölümden sonraki hayatı da aydınlatmaya çalışan İslam dini geride kalanlara ölüm merasimleri ile ilgili detaylı öngörülerde bulunmuştur. Bu bağlamda Hz. Peygamber, vefat eden bir Müslüman'a karşı nasıl bir tutum sergilemiştir? Sahabe ve tâbiûn nesilleri, cenaze merasimlerini nasıl icrâ etmişlerdir? Dirilerin yaptığı ibadetlerden ölülerin faydalanamayacağı iddiasının geçerliliğinin dini dayanağı var mıdır? gibi sorulara, peygamber ve sahabe uygulamalarını tespit ederek cevap vermek İslam inanç manzumesi içerisinde Müslümanların uygulamalarını da aydınlatacaktır. Bir hadis araştırmacısı olarak bizim için peygamber uygulamalarıyla toplumsal uygulamayı karşılaştırmak, toplumun sünnete olan duyarlılığını ölçmek, doğru dini anlayış ile bidatlere dayalı inanışları birbirinden ayırmak ciddi bir önem arz etmektedir. Bu bağlamda ?Sünnet'te ve Geleneğimizde Cenaze Merasimlerinin Birbirine Uygunluğu Meselesi (Bingöl Örneği)? adlı çalışmamız giriş ve üç ayrı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Sünnet'e Göre Cenâze Merasimleri başlığı altında Ölüm Anında ve Ölümden Sonra Yapılacak İşlemler, Ölüye Telkinde Bulunma, Ölülere Kur'an Okuma, Temel İbadetlerin Ölü Adına Yapılması, Belirli Gün ve Gecelerde Ölü için Yapılan Hayırlar ve Taziye gibi konular işlenirken İkinci bölümde, Kabir Ziyareti başlığı altında Kabir Ziyaretinin Tarihi Gelişimi ve Meşruiyeti, Ziyaret Çeşitleri, Kabir Ziyaretinde Kadının Durumu, Kabir Ziyaretinin âdâbı, Kabir Ziyaretleriyle İlgili Yanlış İnanç ve Davranışların Kaynağı ve Sebepleri işlenmektedir. Üçüncü bölümde ise, Bingöl'ün Konumu ve Tarihi, Bingöl'de Cenâze Merasimleri, Ölü için Ağlama, Ölüye Yapılan Hayırlar, Kabir ve Türbe Ziyareti gibi yöresel konular işlendikten sonra Sünnet'teki Uygulama ile Bingöl Geleneğindeki Cenaze Merasimlerinin Yöresel Uygulamaları mukayeseli bir şekilde verilmiştir. Cenâze merasimlerini konu edinen bu çalışmamızda, halk dindarlığının önemli bir yönünü oluşturan cenâze merasimlerine açıklık getirmeye çalıştık. Saha araştırması bağlamında yerinde gözlem ve mülakat gibi tekniklerin yardımıyla elde ettiğimiz verileri objektif bir yaklaşımla yorumlamaya ve anlamlandırmaya gayret ettik.
Özet (Çeviri)
In social life, death is a true and an affecting reality as well as birfh. Carrying out the last duty for the dead is the most important wish of the relatives. Because the dead man is as respected as he was alive. Trying to shed light on the hereafter (the life after death), the Islam has prescribed funeral ceremonies in detail for the rest of the relatives. In this context, to answer such questions as how was the Prophet“s attitude towards a muslim dead? How was the Prophet”s companions" and other successors' practice of funeral ceremonies? Does the claim that the dead cannot benefit from alives' deeds have a religious base? in accordance with the Prophet's and his companions willl illuminate the Muslims' practices in Islamic religious conventions. As a hadith researcher, comparing the Prophet's practices with those of social ones, measuring the social sensibility for the prophetic tradition (sunnah) and discerning the correct religious beliefs from supersitions and the unsubstantiated ones is of great significance for us. In this sense, the study 'The Case of Compatibility of Funeral Ceremonies in the Hadiths and in Our Traditions with Each Other (Bingöl as a sample) is composed of an introduction and three main parts. In the first part, under the heading of funeral ceremonies in accordance with the Way of probhet, the subjects such as the procedures to be carried out before and after death, preaching, reading Qur'an for the dead man, performing basic prayers on behalf of the dead man, doing good deeds for the dead man on certain days and nights and obituaries are handled. In the second part named grave visiting includes the history, development and legitimacy of grave visiting, types of visiting,the situation of the women during the visit, the related manners, the sources and reasons of unsubstantiated beliefs and ill-mannered behaviours related to the visit mentioned above. In third part, location and history of Bingöl, funeral ceremonies in Bingöl, weeping over the dead, good deeds that carried out for the dead, grave and tomb(türbe) visiting and such local cases are included; following that, local funeral traditions in Bingöl and those are prescribed in the Way are given comparatively. In this study of funeral ceremonies, we have tried to shed light on the funeral ceremonies which represent an important aspect of public piety.As a field study,we have tried to interpret and explain the data objectively obtained through immedite observations and interviews.