Uluslararası ilişkiler paradigmalarının ışığında küreselleşmenin Türk dış politikasının şekillenmesine etkileri
The impacts of globalization in shaping Turkish foreign policy in the light of international relations paradigms
- Tez No: 228595
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL İNAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Dış Politika, Karşılıklı Bağımlılık, Vizyon, Paradigma, Globalization, Foreign Policy, Interdependence, Vision, Paradigm
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Çalışma öncelikle ?küreselleşme? üzerine yapılan farklı tanımlara yer vermektedir. Küreselleşme olgusunu anlamak, tanımlamak, neyi ifade ettiğini kavramak, Uluslararası İlişkiler disiplininin önemli tartışma konularını oluşturmaktadır. Bu bağlamda, disiplinlerarası bir niteliğe sahip olan Uluslararası İlişkiler disiplini içerisinde genel kabul görmüş üç büyük dünya görüşü, daha doğru ifade ile ?paradigma? mevcuttur. Bunlar Realist, Pluralist ve Globalist paradigmalardır. Küreselleşmeyi anlamaya ve anlamlandırmaya çalıştığımız ilk bölümde, paradigmalar bize genel bir analiz çerçevesi çizecektir. Küreselleşmeyi farklı anlamlandıran bu üç teorik çerçeve eşliğinde, geleneksel anlamda dış politikanın ne olduğunu özetle açıkladıktan sonra, paradigmaların dış politika olgusuna karşı yaklaşımlarını ve ön plana çıkan savlarını ortaya koyacağız.İlk bölüm, tümdengelimci bir yaklaşım ile küreselleşmenin ne olduğu, hangi sınıflandırmalarla ve nasıl değerlendirildiğini açıklamaktadır. Paradigmalar eşliğinde, küreselleşme sürecinin `dış politika'yı nasıl şekillendirdiğinin incelenmesi ise objektif bir sunuşla, okuyucuya bütünsel bir değerlendirme fırsatı yaratmaktadır. Konunun özünden ayrılmamak için, metin içerisindeki bazı kavramlar sadece en çok kullanıma sahip ve genel kabul görmüş tanımlamalarıyla kullanılmıştır.İkinci bölüm, küreselleşmenin dış politikayı nasıl etkilediği ve nasıl şekil verdiği belirli temel sınıflandırmalar yapılarak, başlıklar halinde ele alınmıştır. Bu sınıflandırma ile küreselleşmenin ?dış politikanın belirlenmesi, oluşturulması ve uygulama süreçleri nasıl bir şekilde, küreselleşmeden etkilendikleri irdelenecektir.Üçüncü bölüm ise üç ana alt başlık halinde tasarlanmıştır: İlk alt başlıkta, 1983-1993 yılları arası Türk dış politikasında yaşanan önemli gelişmeler ele alınarak, ?Turgut Özal Dönemi? ile başlayan ?liberalist dış politika anlayışı? ve bu anlayış çerçevesinde gerçekleşen siyasi gelişmeler ve Özal'ın, bir lider olarak, dış politika yaklaşımını inceleyeceğiz. İkinci alt başlık 1993-2002 yılları arasında koalisyon hükümetleriyle, PKK terörüyle, komşularla artan problemlerle, güvenlik sorunlarınla ve diğer taraftan önemli ekonomik sıkıntılarla geçen istikrarsızlık yıllarını ise dış politika bağlamında ?Koalisyon Hükümetleri Dönemi? başlığı altında ortaya koymaya çalışacağız. Kasım 2002 seçimleri sonrasında iktidara gelen AK parti ve başbakan danışmanı Ahmet Davutoğlu'un akademik çalışmalarında şekil alan, ayrıca AK parti dış politikasında uygulama alanı bulan `yeni dış politika vizyonu'nu değerlendireceğimiz dönemi ise ?AK Parti Dönemi? başlığı altında irdeleyeceğiz.Sonuç bölümünde de genel bir değerlendirme yaparak, küreselleşmenin Türk dış politikasının şekillenmesine nasıl bir etki yarattığını, bu tezin savı doğrultusunda öne süreceğiz.
Özet (Çeviri)
This study primarily places different definitions on ?globalization?. Understanding, defining the phenomena of globalization and discerning what it means that make up the main subjects of the IR discipline. In this context, there exist three great worldviews; more correctly, there are three paradigms in the IR discipline that has an interdisciplinary character. These are Realist, Pluralist and Globalist paradigms. In the first part in which we try to understand and give the sense to globalization, the paradigms will draw us an analysis framework. We will put forward the approaches and principal theses of the paradigms over the phenomena of foreign policy after explaining what foreign policy in traditional sense is, accompanied by the three theoretical framework which differently give the meaning to globalization.The first part, by a deductionist way, explains what globalization is and by what classifications it is assessed. Examining how globalization shapes foreign policy, however, with a objective presentation accompanied by the paradigms that will ensure the reader the opportunity of comprehensive evaluation Some concepts in the study are taken part only by the most widely-accepted descriptions of them for the purpose of not leaving the main point of the subject.The second part handles how globalization influences and shapes foreign policy by making some specific classifications in handlines. It is scrutinized that how globalization affects the processes of determining, making and implementing foreign policy through this classification.The third part is devised in the main three subtitles. In the first subtitle, we will examine the liberalist foreign policy understanding that begins with Turgut Özal Term and, in the framework of this understanding, Özal?s foreign policy approach as a leader, by handling some significants developments during the years of 1983-1993. In the second subtitle, we will set forth the years of unstability passed along with coalitions, PKK terrorism, increasing problems with the neigbours, security matters and also severe economic hardships, naming it Coalition Goverments Term in context of foreign policy. We will probe the AK party term as new foreign policy vision, shaped by the Prime Minister?s Advisor Ahmet Davutoğlu?s academic works and, finding space in implementing of AK party?s foreign policy.In the final section following a general overview, we will put forward how globalization has created impact over Turkish foreign policy in the way of assertion of this thesis.