Performans esaslı bütçeleme sistemi ve Türkiye'de Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü örneği
Performance based budgeting system and example of the general health directorate of shores and boundaries in Turkey
- Tez No: 229403
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. UMUR TOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Performance Based Budgeting, Strategic Planning, Performance Measurement, Performance Report, Multi-Year Budgeting, Accountability, Transparency
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Toplumsal, ekonomik ve siyasi yaşamda meydana gelen değişimler, devletfaaliyetlerinde hesap verilebilirliği ve saydamlığı, kamu kaynaklarının verimli, etkin vetutumlu kullanımını gündeme getirmiştir. Bu bağlamda çoğu ülkede, mali yönetimreformları içerisinde performans esaslı bütçelemeye yer verilmiştir.Temel unsurları stratejik planlama, performans ölçümü, performans raporu ve çok yıllıbütçeleme olan performans esaslı bütçeleme sistemi, 2003 yılında yürürlüğe konulan5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi Ve Kontrol Kanunu ile Türkiye'de yasal dayanağınakavuşmuştur. Bu çerçevede, kamu kurum ve kuruluşları tarafından sistemin daha iyianlaşılabilmesi için sekiz kurumda pilot çalışmalara başlanmıştır. Söz konusuçalışmalara 2006 yılı sonu itibariyle devam edilmektedir ve performans esaslı bütçelemesisteminin uygulamasının görülmesi ve değerlendirilmesi için çalışmamızda Hudut VeSahiller Sağlık Genel Müdürlüğü pilot çalışması ile ABD İç Güvenlik Bakanlığıörneklerine yer verilmiştir.Bu tez çalışmamızda temel amaç, performans esaslı bütçeleme sisteminin olumlu veolumsuz yönlerini ortaya koymak, işleyiş sürecini açıklamak ve Türkiye ile ABDuygulama örnekleri üzerinden sistemin işleyişine ilişkin sonuçlar çıkarabilmektir.Yapılan bu çalışma ile Türkiye'de performans esaslı bütçeleme sistemi konusundazamana ihtiyaç olduğu ve sistemin sağlıklı işleyebilmesi için mevcut mevzuatlardakigerekli düzeltmelerin ve bunlara ilişkin ikincil mevzuat düzenlemelerinin yapılmasıgerektiği tespit edilmiştir.Anahtar SözcüklerPerformans Esaslı Bütçeleme, Stratejik Planlama, Performans Ölçümü, PerformansRaporu, Çok Yıllı Bütçeleme, Hesap Verilebilirlik, Saydamlık
Özet (Çeviri)
Changes in social, cultural and political life put accountability and transparency ingovernment activities, efficient, effective and economic use of public resources intoagenda. In this context, performance based budgeting is given place in financialmanagement reforms in many countries.Performance based budgeting system involving basic components of strategic planning,performance measurement, performance report and multi-year budgeting acquires itslegal base in Turkey with the enforcement of Public Financial Management and ControlLaw No. 5018 in 2003. In this framework, pilot works in eight institutions arecommenced in order to be understood the system better by public institutions andorganizations. The works concerned are still in process at the end of 2006 and examplesof the pilot work of the General Health Directorate of Shores and Boundaries and U.S.Department of Homeland Security is given place in our study in order to realize andevaluate the carrying out of performance based budgeting system.The main purpose in our thesis study is to put forward positive and negative aspects ofperformance based budgeting system, to explain working process and to drawconclusions regarding working of the system over examples of Turkish and U.S.practices.With this study it is determined that there is a need for time about performance basedbudgeting system in Turkey and a requirement to make necessary adjustments inexisting legislation and regarding regulations in secondary legislation in order for soundfunctioning of the system.