Romatoid artritli hastalarda akciğer tutulumunun serum Anti-CCP düzeyleri ve hastalık aktivitesi ile korelasyonu
The relationship between serum anti-CCP antibodies and disease activity stated in patients with rheumatoid arthritis whose pulmonary involvement
  1. Tez No: 229721
  2. Yazar: SONGÜL ÇİLDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAŞKIN ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Romatoid Artrit, Akciğer Tutulumu, Anti-CCP, Stanford Sağlık Değerlendirme Anketi, DAS 28, Rheumatoid arthritis, Pulmonary Involvement, Anti-CCP, Stanford Health Assessment Questionnaire, DAS28Communication adress: [email protected]
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Romatoid artritli hastalarda akciğer tutulumu morbidite ve mortaliteyi önemli derecede etkilediği için, akciğer tutulumunu erken dönemde saptamak ve tedavi modalitesini düzenlemek gerekmektedir. Son zamanlarda Anti-CCP' nin, erken romatoid artrit tanısındaki önemi ve romatoid artritin extraartiküler bulgularıyla ilişkisi gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı romatoid artritli hastalarda bilgisayarlı tomografi ile belirlenen akciğer tutulumunun, serum anti-CCP düzeyleri ve DAS 28, Stanford Sağlık Değerlendirme Anketi ile belirlenen hastalık aktivitesi ile korelasyonunu belirlemektir.Çalışmamıza 1987 ARA klasifikasyon kriterlerine göre romatoid artrit tanısı almış toplam 49 hasta dahil edildi. Hastalar yüksek çözünürlüklü bilgisayarlı tomografi tetkiklerine göre akciğer tutulumu olan (24 hasta) ve akciğer tutulumu olmayan (25 hasta) şeklinde iki gruba ayrıldı. Akciğer tutulumu olan hastaların patolojik yüksek çözünürlüklü bilgisayarlı tomografi bulguları, tüm hastaların solunum fonksiyon testleri, romatoid faktör, eritrosit sedimentasyon hızı değerleri kaydedildi. Hastalık aktivitesi, DAS 28 ve Stanford Sağlık Değerlendirme Anketi ile yapıldı. Sharp-van der Heijde Metoduna göre el grafilerinde erozyon ve darlık derecesi belirlendi. Tüm hastaların serum anti-CCP düzeyleri ELISA yöntemiyle çalışıldı.Sonuç olarak akciğer tutulumu ile serum anti-CCP düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı. Akciğer tutulumu ile Stanford Sağlık Değerlendirme anketi ile belirlenen hastalık aktivitesi arasında anlamlı bir korelasyon saptanmadı. Akciğer tutulumu ile DAS 28 ile belirlenen hastalık aktivitesi arasında anlamlı negatif bir korelasyon saptandı.Bu bulgular, romatoid artritte akciğer tutulumunun anti-CCP düzeyleri ile ilişkisi olmadığını göstermektedir. Akciğer tutulumu olmayan hastalarda hastalık aktivitesinin daha yüksek görülmesinin, akciğer tutulumlu hastaların daha agresif tedavi edilmeleri ile ilişkili olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Lung involvement substantially increases the morbidity and mortality rates in patients with rheumatoid arthritis, so the early detection of the lung involvement is essential for proper management. Severel recent reports reveals that anti-CCP is an important parameter in the early diagnosis of rheumatoid arthritis and is closely related with the extraarticular manifestations of the disease.The aim of this study was to determine the relationship between serum anti-CCP antibodies and disease activity stated in DAS 28, Stanford Health Assessment Questionnaire in patients with rheumatoid arthritis whose pulmonary involvement defined by computed tomographyThe study included 49 patients who have rheumatoid arthritis diagnosis according with ACR classification criteria. According to the high resolution computed tomography, the patients were divided into two groups which are those who have pulmonary involvement (24 patients) and who have not pulmonary disease (25 patients). The pathological findings identified with high resolution computed tomography were recorded in patients with pulmonary involvement. All patients pulmonary function tests, erythrocyte sedimentation rate, rheumatoid factor levels were recorded. In order to evaluate the disease activity, DAS 28 and Stanford Health Assessment Questionnaire were performed. For radiological evaluation by the contexts of erosion and narrow, hand graphics were evaluated by Sharp van der Heijde method. The anti-CCP antibody levels in all patients were identified by the ELISA method.In this study, no statistical significant differentiation between the pulmonary involvement and anti-CCP antibodies. There was no significant differentiation between the pulmonary involvement and evaluated the disease activity by the Stanford Health Assessment Questionnaire. The evaluated the disease activity by the DAS28 was significantly negatively correlated with pulmonary involvementThe results demonstrated that there was no associated between the groups who have pulmonary involvement and anti-CCP antibody levels. High DAS 28 disease activity in the group with no pulmonary involvement can be related with the aggressive cure approach performed in the group with pulmonary involvement.