Psoriazisli olgularda dermatofit enfeksiyonlarının değerlendirilmesi
The assesment of dermatophyte infections in psoriatic patients
- Tez No: 229974
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAVUZ PEKSARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Dermatofitler, psoriazis, tinea unguium, tinea pedis, Dermatophytes, psoriasis, tinea unguium, tinea pedis
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Psoriazisli Olgularda Dermatofit Enfeksiyonlarının DeğerlendirilmesiAmaç: Psoriazis deri, saçlı deri, tırnak tutulumu ile seyredebilen sık görülen bir deri hastalığıdır. Bazı psoriazis hastalarındaki deri ve tırnak değişiklikleri görünüm olarak dermatofit enfeksiyonlarını anımsatabilir. Bu çalışmada psoriazis hastalarında dermatofit enfeksiyonu sıklığı, klinik tipi, etken olan dermatofit, kolaylaştırıcı nedenler ve psoriazis klinik tipi ve şiddetiyle olan ilişkisinin saptanması ve bu parametrelerin kontrol grubu ile karşılaştırılması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, kontrollü çalışmaya psoriazis tanısı almış 100 olgu ile psoriazis tanısı olmayan 100 kontrol grubu olgusu alınmıştır. Olgular dermatofit enfeksiyonu yönünden dermatolojik muayene ile değerlendirilmiş ve klinik olarak dermatofit enfeksiyonu düşünülen bölgelerden deri ve tırnak örnekleri alınarak direkt mikroskopi ve kültür yöntemleriyle değerlendirilmiştir.Bulgular: Psoriazisli olgularda %9 (%3'ü tinea pedis, %6'sı tinea unguium), kontrol grubunda %13 (%9'u tinea pedis, %7'si tinea unguium, %3 olguda hem tinea pedis and tinea unguium) sıklıkta dermatofit enfeksiyonu saptanmıştır. Psoriazisli grupta 2 olguda T. rubrum, 5 olguda T. mentagrophytes etken olarak gösterilmiştir. Kontrol grubunda ise 12 olguda T. rubrum, 1 olguda T. mentagrophytes saptanmıştır. Tinea pedis tiplerinden en sık interdigital tip, tinea unguium tiplerinden en sık distal lateral subungual tip görülmüştür. Tinea unguium görülen olgularda en sık görülen tırnak bulgusu subungual hiperkeratozdur.Sonuç: Psoriazis ve kontrol grubu arasında dermatofit enfeksiyonları tinea pedis ve tinea unguium yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamış (p>0,05) ve psoriaziste dermatofit enfeksiyonlarına yatkınlık olmadığı sonucuna varılmıştır. Bununla birlikte, özellikle psoriatik tırnaklarda tinea unguium ayırıcı tanıda mutlaka akılda bulundurulmalı ve mikolojik yöntemlerle değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
The Assesment of Dermatophyte Infections in Psoriatic PatientsObjective: Psoriasis is a common disease that can affect skin, hair and nail. Skin and nail changes in psoriatic patients can resemble changes seen at dermatophyte infections. The aim of this study is to determine the prevalance, and causative agents of dermatophytic infections of psoriatic patients, triggering factors and relationship with type and severity of psoriasis and to compare the results with the nonpsoriatic subjects.Material and Method: One hundred psoritic patients and 100 nonpsoriatic patients were included in this prospective controlled study. Patients were examined for clues of dermatophytic infections and nail and skin samples were taken from the patients with clinically abnormal changes and further mycological investigations were performed.Results: The prevalance of dermatophytic infections was %9 (with 3% with tinea pedis, and %6 with tinea unguium) in psoriatic patients. The prevalance in control group was 13% (9% with tinea pedis, %7 with tinea unguium and %3 with both). The aetiologic agent was T. rubrum in 2, and T. mentagrophytes in 5 of the dermatophyte infections seen on psoriatic petients and T.rubrum in 12, and T.mentagrophyes in 1 of the nonpsoriaitc patients of the control group. The most common type of tinea pedis was interdigital type and the most common type of onychomycosis was distal lateral subungual ype. Subungual hyperkeratosis was the most common clinical feature seen in tinea unguium.Conclusion: No statistical difference were found between psoriatic and control groups for dermatophytic ingections, tinea pedis and tinea unguium (p>0.05). Psoriasis was considered not to be a triggering factor for onychomycosis. Moreover, especially tinea ungium should be remembered as a differential diagnosis for psoriatic nails and should be evaluated wtih further mycological examinations.