Trakya bölgesi kırsal alanlarında kene ısırığı öyküsü olan kişilerde erlihyoz seropozitifliği
Seropositivity of ehrlichiosis in population with tick bite history in rural areas of thrace region
- Tez No: 230373
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞABAN GÜRCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Erlihyoz, Anaplazmoz, Seropozitiflik, Kene kaynaklı hastalıklar, Ehrlichiosis, Anaplasmosis, Seropositivity, Tick borne diseases
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Trakya Bölgesi kırsal alanlarnda kene ısırığı öyküsü olan 116 kişi çalışmaya dahil edildi.Bu kişilerin sözlü onaylarının alınmasını takiben indirekt floresan antikor yöntemi ileserolojik olarak Anaplasma phagocytophilum antikorları araştırıldı. Anaplasmaphagocytophilum'a karşı immünglobulin G pozitifliği olan serumlarda, çapraz reaksiyon veyakoenfeksiyon açısından Rickettsia conorii, Treponema pallidium ve Borrelia burgdorferiantikorları da arandı.A. phagocytophilum antikorları 29 kişide (%25) pozitif bulundu. Seropozitiflerin 17'sindeR. conorii ve 2'sinde B. burgdorferii antikorları pozitif bulunurken, hiçbirinde T. pallidiumantikorları saptanmadı. Bir olguda A. phagocytophilum, R. conorii ve B. burgdorferiitürlerinin üçüne karşı da antikor belirlendi. Anaplasma phagocytophilum seropozitifliği içinat/eşek beslemek bir risk faktörü olarak belirlendi.Sonuç olarak, Trakya Bölgesi'nin kırsal alanlarında yaşayan, kene ile ısırılmış insanlardaA. phagocytophilum ve R. conorii daha fazla olmak üzere kene kaynaklı enfeksiyonlar yüksekoranlarda saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
A total of, 116 individuals who have tick bite history in rural areas of Thrace Region wereincluded in this study. Antibodies to Anaplasma phagocytophilum were investigated by IFAafter verbal approval of participants. Antibodies to Rickettsia conorii, Treponema pallidumand Borrelia burgdorferi were investigated for cross reaction and coinfection in Anaplasmaphagocytophilum immunoglobulin G positive sera.Antibodies to A. phagocytophilum were positive for 29 individuals (25%). Of 29seropositivite sera, 17, 2 were reactive for antibodies to R. conorii, and B. burgdorferii,respectively. None of them were reacted for T. pallidum. Triple seropositivity was detectedfor A. phagocytophilum, R. conorii and B. burgdorferi in one case. Exposure to horse/donkeyis defined as a risk factor for Anaplasma phagocytophilum seropositivity.In conclusion; tick borne infections especially of A. phagocytophilum and R. conorii werefound in high rate in people exposure to tick bite in rural areas of Thrace Region.