Preeklamptik anne bebeklerinde serum lipitleri, IGF-I, IGF BP-3 ve kortizol ile aort intima-media kalınlığının ilişkisi
Serum lipid profile, IGF-I, IGF BP-3 and cortisol are related to aortic intima-media thickness in preeclamptic mother infants.
- Tez No: 230432
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA AKÇAKUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Aortik intima-media kalınlıgı, preeklamptik anne bebeklerindelipit profili, IGF-1, Aortic intima-media thickness, lipid profile in Neonates ofpreeclamptic mothers, IGF-1
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Preeklampsi ve kardiyovasküler hastalıklarda aynı dislipidemi tablosugörülmektedir. Kardivasküler hastalıklar en sık ölüm sebebidir ve son yıllarda IGF-1düsüklügü sorumlu tutulmaktadır. Biz preeklampside lipit profili, abdominal aortaintima-media kalınlıgı, IGF-1, IGF BP-3, kortizol çalısarak preklinik aterosklerozlailiskisini çalısmayı amaçladık.Materyal ve metod: Çalısmaya 90 bebek ve anne dahil edildi. Gruplar 30kisilik olacak sekilde olusturuldu (grup I: 30 hafif preeklamptik anne bebegi, grup II:30 agır preeklamptik anne bebegi, grup III: 30 saglıklı gestasyon haftasına uygunprematür bebeklerden alındı). Anne serumları ve bebeklerin kordon kanından lipitler,IGF-1, IGF BP-3, kortizol çalısıldı ve hastaların aIMK ölçüldü.Bulgular: Bu çalısmada hafif ve agır preeklamptik gruptaki bebeklerintrigliserit düzeyleri yüksek, HDL-K seviyeleri düsük saptandı. Ayrıca aIMKdegerlerinin hafif ve agır preeklamptik grupta kontrol grubuna göre artmıs oldugubulundu. Ortalama abdominal aortik intima-media kalınlıgı grup I ve II (sırasıyla,0,36±0,03 ve 0,36±0,04 mm)'de kontrol grubuna (0,33±0,03 mm) göre anlamlıyüksek bulundu (p= 0.006). Hafif ve agır preeklamptik gruptaki bebeklerde anlamlılipit profil degisiklikleri görüldü. Aynı zamanda grup I ve II'de; IGF-1 düsüklügü ilebirlikte anormal lipit profili ve artmıs aIMK saptandı.Sonuçlar: Hafif ve agır preeklamptik anne bebeklerinde lipit profildegisiklikleri ile birlikte artmıs abdominal aortik intima-media kalınlıgı, IGF-1düsüklügü saptandı. Bu bulgular gelecekte ateroskleroz olusumunda rol alabilir.
Özet (Çeviri)
Aims: Similiar lipid alterations are seen in both preeclampsia andcardiyovasculer diseases. Cardiyovasculary diseases are the most seen death reasonsand last years low concentrations of IGF-1 is accused for this.The present study was there for designed to investigate relationships betweenpreclinic atherosclerosis and the lipid profile, aIMT, IGF-1, IGF BP-3 and cortisol inneonates of preeclamptic mothers.Materials and methods: We studied in ninety premature neonates and ninetymothers. The groups included thirty neonates and thirty mothers (group I: 30 meanpreeclamptic mother infants, group II: 30 serious preeclamptic mother infants, groupIII: 30 healty AGA premature infants).aIMT was measured in all infants and mothers serums and infants cordserums collected to determine lipids, IGF-1, IGF BP-3 and cortisol.Results: In our study we found out increased trigliserid and decreased HDLCconcentrations in newborns of mild and serious preeclamptic mothers. In additionthe aIMT was measured higher in neonates of mild and serious preeclamptic mothersthan control group. Mean abdominal aIMT was significantly higher in group I and II(0,36 ± 0,03 and 0,36 ± 0,04 mm respectively) than in controls (0,33 ± 0,03 mm)(p=0,006).Significant alterations of lipid profiles were determined in the neonates ofmild and serious preeclamptic mothers. Meanwhile increased aIMT with low IGF-1concentration and abnormal lipid profile was determined in group I and II.Conclusions: Neonates of mild and serious preeclamptic mothers havesignificantly higher abdominal aIMT with abnormal lipid profile and low IGF-1concentrations. It might play a role in the pathogenesis of atherosclerosis in adultlife.