Kendiliğinden yerleşen betonların mekaniksel özelliklerine agrega tipinin etkisi
The effect of aggregate type on SCC (self compacting concrete) mechanical characteristic
- Tez No: 232104
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDİNÇ ARICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kendiliğinden Yerle?en Beton, Kimyasal Katkılar, Agrega Tipi, Self Compacting Concrete, Chemical Admixture, Aggregate Type
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Beton teknolojisindeki geli?meler, dayanım ve dayanıklılık açısından yüksek performanslı beton üretimine olanak sağlamaktadır. Betonun mekanik özellikleri büyük ölçüde malzeme bile?enleri, taze beton performansı ve bakım ko?ullarına bağlıdır. Geleneksel beton, taze halde sıkı?tırma enerjisi uygulanarak yerle?tirilmekte, özellikle ?antiyede ya?anan sıkı?tırma sorunları, betonun mekanik özelliklerinde önemli deği?kenliğe sebep olmaktadır. Kendiliğinden yerle?en beton kendi ağırlığı ile yerle?tiğinden herhangi bir vibrasyon gerektirmeyen ve döküldüğü kalıbı bo?luk bırakmadan doldurabilen beton olarak tanımlanmaktadır. Yerle?me kolaylığı, özel bir sıkı?tırma gerektirmeyen, ayrı?ma direncinin(segragasyonun), dayanıklılık ve dayanım gibi özellikleri kendiliğinden yerle?en beton kullanımını giderek yaygınla?masını sağlamaktadır. Kendiliğinden yerle?en betonun, daha hızlı in?aat yapım süresi, i?çilik maliyetlerinde azalma, daha iyi yüzey düzeltmeleri, bo?luksuz ve pürüzsüz yüzey elde etme imkanı, geçirimsizlik artı?ı, segregasyonu engelleme, kolay yerle?tirme ve i?lenebilirlik, artırılmı? durabilite, yapı tasarımında serbestlik artı?ı, daha ince beton bölümleri, vibrasyona gerek kalmadığından gürültü seviyelerinde azalma gibi bir çok avantajları vardır. Bu çalı?mada, kendiliğinden yerle?en betonların mekaniksel özelliklerine agrega tipinin etkisi incelenmi?tir. Bunun için taze ve sertle?mi? betonun özellikleri deneyler yapılarak sonuca gidilmi?tir. Deneyde CEM I 42.5 R tipi çimento, Elazığ Palu yöresinde bulunan doğal agrega ve kırma ta? kullanılmı?tır. ?nce madde olarak bölgede rahatlıkla temin edilebilecek ve atık durumdaki bir madde olan Elazığ Eti Krom A??ye ait Ferrokrom tozu 125??luk elekten elenerek deneylerde kullanılmı?tır. Kimyasal katkı olarak Sika Kimyasalları A??ye ait ViscoCrete 3080-VP katkı maddesi kullanılmı?tır. Bu çalı?mada, agrega boyutu 16mm olan 350 ve 400 dozlu küp, silindir ve kiri? numunelerden olu?an 4 seri beton deneylere tabi tutuldu.
Özet (Çeviri)
Innovations in concrete technology, have lead us to the production of high performance concrete in terms of strength and durability. The mechanical performance of concrete depends on many factors, such as material properties and their proportions as well as fresh concrete properties and curing conditions. Conventional fresh concrete should be compacted in situ; however various vibration problems seriously affect the performance of hardened concrete. Self compacting concrete (SCC) consists basically of the same components as normal vibrated concrete, however, there exist clear differences regarding the concrete composition. To achieve excellent self compactability in heavily reinforced areas, SCC should deform well under its own weight without segregation of ingredients. Therefore, research on SCC had been focused on improving both deformability and resistance to segregation. However, there was still no standard test for evaluating self compactability and resistance to segregation of SCC. Originally developed to offset a growing shortage of skilled labour, it has proved beneficial economically because of a number of factors, including, faster construction, reduction in site manpower, better surface finishes, easier placing, improved durability, greater freedom in design, thinner concrete sections, reduced noise levels, absence of vibration, safer working environment. In this study, the effects of aggregate type on SCC mechanical properties was investigated, because of that, it has been concluded by making experiments on fresh and hardened concrete. On the test, CEM I 42.5 R style cement, natural aggregate from Elazığ Palu region and broken stone have been used. Ferrokrom powder, belonging to Elazığ Eti Krom A.?., in effluent condition which can be assured in the region easily, has been used for tests with sieving from 125? sifter. ViscoCrote 3080 VP admixture has been used as chemicals. In this study, 4 series of concrete cube, cylinder and beam specimens, of which the aggregate size is 16mm and concrete specimens that 350 and 400 dosage are tested.