Lactobacillus pentosus OZ-1C suşu tarafından üretilen bakteriyosinin karakterizasyonu
Characterization Of bacteriocin produced by Lactobacillus pentosus OZ-1C
- Tez No: 232998
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM OSMANAĞAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Laktik Asit Bakterisi, Lactobacillus pentosus, bakteriyosin, karakterizasyon, Lactic Acid Bacteria, Lactobacillus pentosus, bacteriocin, characterization
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Bu çalışmada Lactobacillus pentosus OZ-1C suşu tarafından üretilen bakteriyosin biyokimyasaltestlerin kullanımı ile karakterize edilmiştir. pH 7 ile nötralizasyon, katalaz ve DNaz ilemuamele ve otoklavlanma işlemi neticesinde aktivitesini kaybetmediği için her bir suştarafından üretilen ve burada rapor ettiğimiz antimikrobiyal aktivitenin organik asit, hidrojenperoksit veya bakteriyofajdan kaynaklanma olasılığı ortadan kaldırılmıştır. Proteolitikenzimlerle muamele neticesinde antimikrobiyal etkinin yok olması hücre dışına sentezlenen buaktif maddenin yapısal olarak protein olduğunu göstermiştir. Her bir izolat tarafından üretilenantimikrobiyal madde gıda bozulmaları ve gıda kökenli enfeksiyonlara sebep olan geniş birspektrumdaki Gram-pozitif bakterilere karşı etki göstermektedir. Bununla beraber; test edilenGram-negatif bakterilere karşı her hangi bir inhibisyon aktivitesi gözlenmemiştir. Peptit yükseksıcaklıkta (121°C /15 dk) ve geniş bir pH aralığında (pH 3-9/ 37°C de 2 saat) aktivitesinisürdürmektedir. Bu çalışmada izole edilen LAB tarafından üretilen bakteriyosin, geniş biraktivite spektrumuna sahip olduğu ve protein yapısında olduğu için gıdalarda bozulmalara sebepolan bakterilerin ve gıda kökenli fırsatçı patojenlerin gelişimlerini kontrol edebilmek içinbiyolojik bariyer görevi görebilecek potansiyele sahiptir.
Özet (Çeviri)
In this study, the bacteriocin produced by Lactobacillus pentosus OZ-1C was characterized byuse of biochemical tests.The antimicrobial activities of each strain reported here was not due toorganic acids, hydrogen peroxide or bacteriophage as the heated cell-free media remained activefollowing neutralization to pH 7.0, treatment with catalase and DNase or autoclaving. The lossof antimicrobial activity following treatment with proteolytic enzymes indicated that in eachstrain, active component secreted extracellulary was proteinaceous in nature. The inhibitorysubstance of each isolate was shown to be active over a wide range of Gram-positive bacteria,many of which are associated with food spoilage and food related health hazards. However, noactivity was noticed against any of Gram-negative bacteria tested. The peptide of each strainwas found to be remain stable after high temperature treatment (121°C /15 minutes) and at arelatively low pH. Bacteriocins retained their biological activity after exposure to pH values of3-9 when kept at 37°C for 2 h. The antimicrobial activity of the bacteriocins produced by theLAB isolated in this work could act as a potential biological barrier to inhibit the growth ofspoilage bacteria and foodborne pathogens associated with foods since they have a wide rangeof activity spectrum and are protein in nature.