Architectural experiences and experiments in the public sphere
Ortak ('kamusal') çevrede mimari deneyimler ve denemeler
  1. Tez No: 23313
  2. Yazar: SELAHATTİN ÖNÜR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HALUK PAMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Ortak Mekan, Kentsel Tasarım, Mimarlık Kuramı, Urban Public Space, Urban Design, Architectural Theory. Science Code No: 601.01.01 601.01.02 -n
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 664
Özet
öz ORTAK (“KAMUSAL”) ÇEVREDE MİMARİ DENEYİMLER VE DENEMELER ÖNÜR, Selahattin Doktora Tezi, Mimarlık Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Haluk PAMİR Şubat 1992, 517 sayfa Ortak yaşanan (“kamusal”) çevrenin değişik boyutları ile kavranması ve yorumlanması, dünyanın algılanışı, yani yaşam dünyasının (“Leberswelt”) incelenmesini gerekli kılmaktadır. Bu inceleme için zaman içeren mekansal biçimler yetkin bir kaynak oluşturmaktadır. Ortak yaşanan (“kamusal”) mimari mekanın algılanması toplumsal dünya ve yaşam dünyasının (“Leberswelt”) ufku içinde yer almaktadır. Mimari mekan, kültürel biçimlenmelerin, anlamların, kuram ve düşünsel bütünlüklerin ortak çevreye sunulduğu algı ortamıdır. Bu (“kamusal”) mekanların algılandıkları biçimiyle özelliklerinin ve tipik yönlerinin ortaya konması amacı ile yapılan kısa bir inceleme on özellik ortaya koymuştur. Bu özelliklerin ortak (“kamusal”) çevre veya, daha özgül olarak, ortak (“kamusal”) mekanın saptanması ve betimlenmesi için yararlı olabileceği düşünülmüştür. -m-Bunlar aynı zamanda ortaklık (“kamusal 1 1 k”) niteliğinin kapsamı konusunda da bir ölçü oluşturabileceklerdir. Böylece tanımlanmış bu niteliğin genel bir kapsamı koşutunda kentsel kamusal çevredeki mimari deneyimler ve deneyler araştırılarak çağdaş dünyada bu çevrenin nasıl algılandığı görülmeye çalışılmıştır. Bu araştırma ikinci Dünya Savaşı sonrası geçen onyıllar ve o zamandan beri belirtilmiş olan mimarlık dergilerinde yer alanlarla sınırlandırılmıştır. Deneyimlerin ve deneylerin gerisindeki arayışların bir sınıflandırması, kamusal mekanın değişik yön ve boyutlarını inceleyebileceğimiz on alan ortaya çıkarmıştır. Bu on alanın her biri aynı anda eleştiri, yorum ve tasarım etkinliklerini davet eden bir ilgi ve sorumluluk alanı olarak belirmiştir. Herbiri ile ilgili olarak zaman içinde ön planda yer alan noktalar bulunmaya çalışılmıştır. Yapılan tarama ve sınıflandırma, kentsel ortak (“kamusal”) mekan ve kentsel tasarımda“olan”ın ve eğilimlerin incelenmesi, tanımlanması ve sınıflandırması için kapsamlı bir çerçeve oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ARCHITECTURAL EXPERIENCES AND EXPERIMENTS IN THE PUBLIC SPHERE ÖNÜR, Selahattin Ph.D. Thesis in Architecture Supervisor: Prof.Dr. Haluk PAMİR February 1992, 517 pages An understanding of the public sphere and its aspects can be reached by studying the life-world, or world as perceived. In this respect spatio-temporal forms are an apt source. Horizon of architecture, which is a domain of spatio- temporal forms, merges with those of the social world and the life- world. Architectural space or specifically concerning the study, architectural public space, is found to be a perceptual medium through which cultural formations, meanings, theories and ideal entities are made public. A brief study of the variety of our experiences for typifi cation and characterisation of public space as perceived has revealed ten characterisations which may be helpful for identification and description of the public sphere, or public space in specific. They also may help to measure the scope of publicness. -i-Guided by a general scope of publicness thus defined architectural experiences and experiments in the public sphere have been explored for an understanding of the public sphere as perceived and realised in the contemporary civilisation. This exploration has been confined to the decades following the Second World War and to what have appeared since in the specified architectural journals. A classification of experiences and the motives for experimentation and design have revealed ten topical areas for studying the aspects and dimensions of public space. Thus each of these areas appears as a concern which has simultaneously called for criticism, interpretation, and variety of design responses. Highlights of each have been tried to be explored. This survey and classification have given way to a comprehensive frame for study, identification, and interpretation of“what is”, or“what has been”, and trends in urban public space and urban design.