İcra ve İflas Hukukunda mesken haczi
Distress to be transacted according to the execution and bankruptcy law
- Tez No: 235666
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAYLAN ÖZGÜR KİRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Mesken Haczi, İcra ve İflas Hukuku, HaczedilemeyenMallar ve Haklar, Meskeniyet Şikayeti, Haczedilemezlik, Distress of house, Execution and Bankruptcy Law, UnattachableRights and Receivables, Unattainability
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Tez çalışmamızın konusu; İcra ve İflas Kanununa göre yapılacak hacizişlemlerinin bir çeşidi olan mesken haczidir. Çalışmamız giriş ve sonuç bölümleridahil olmak üzere beş bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde; giriş, haciz ve haczedilmezlik kavramları, İkinci bölümde;haczedilemeyen mallar ve hakların neler olduğu, tamamen ve kısmenhaczedilemeyen mallar ve hakların çeşitleri, üçüncü bölümde; mesken haczi,borçlunun ve ailesinin haline münasip meskeninin haczedilmeyeceği esası,meskenin haciz koşulları, mesken olarak kabul edilecek veya edilmeyecektaşınmazlar ve haklarının neler olduğu, borçlunun haline münasip meskenininhaczedilebilmesinin istisnaları konuları ele alınmıştır.Dördüncü bölümde; haczedilemezlik sıfatının tayini ve icra suçları açısındanmeskenin durumu, mesken haczine karşı başvuru yolları ile şikayet müddetinindeğiştirilemeyeceğine ilişkin hususlar incelenmiş ve sonuç bölümünde ise tezintamamına ilişkin genel bir değerlendirmede bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The subject of our study is, the distress of house which is a kind of distressto be transacted according to the execution and bankruptcy law. Our study consistsfive chapters except introduction and conclusion sections.In the first chapter; introduction, concept and terminology of distress, in thesecond chapter; concept of not attachablity and general unattachable rights andreceivables, in the third chapter; distress of house, the principal of unattachabilityfor the house that is appropriate to debitor and the family of the debitor, theimmovables that are acceppted as domestic building and what the rights are, theexceptions of distress of house appropriate to debitors conditions.In the fourth chapter; procedure against the operation in case of the housedistress and the irrevocability of complaint period, determination of unattachabilityattribution and the condition of house in terms of ICRA crime is analysed. Finally inthe fifth chapter general assesment has been made pertaining to this study.