Necmeddîn Kübrâ ve Kübrevîlik
Najm al-Din al-Kubra and Kubrawiyya
- Tez No: 236071
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DEMİRCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Necmeddîn Kübrâ, Harezm, Kübreviyye Tarîkatı, Tasavvuf, Necmeddîn Kübrâ'nın Halifeleri, Najm al-Dîn al-Kubra, Kubrawiyya order, Khwarezm, Sufism, Disciples of Najm al-Dîn al-Kubra
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 336
Özet
Necmeddîn Kübrâ (540/1145-618/1221), hicrî altıncı asrın ikinci yarısı ile yedinci yüzyılın başlarında Harezmşahlar Devleti (1097-1231)'nin hâkim olduğu Harezm bölgesinde irşâd faaliyetlerinde bulunmuş dikkate değer bir mutasavvıftır. Gerek yetiştirdiği halifeleri ve gerekse verdiği eserlerle tasavvuf tarihinde adından sıkça söz ettirmektedir. Ayrıca henüz tarîkatların teşekkül sürecinde yaşamış olması ve kendisine Kübreviyye adında bir tarîkatın nispet edilmesi onun önemini bir kat daha arttırmaktadır.Bir giriş, üç bölüm ve bir de sonuçtan oluşan bu çalışmada, Necmeddin Kübrâ'nın hayatı, eserleri, tasavvufî görüşleri ve halifeleri ile Kübreviyye tarîkatının kuruluş safhası diyebileceğimiz ilk dönemi ele alınmaktadır.Giriş kısmında, tezde kullanılan kaynak ve araştırmalar zikredilmekte; metot ve hedeflerimiz üzerinde durulmaktadır. Birinci bölümde, Necmeddîn Kübrâ'nın yaşadığı dönem, hayatı ve eserleri söz konusu edilmektedir. İkinci bölüm, Şeyh Kübrâ'nın halifeleri ve faaliyetlerine tahsis edilmiştir. Akabinde onların diğer tasavvuf çevreleri ile ilişkilerine değinilmektedir. Üçüncü bölümde ise Necmeddîn Kübrâ'nın yazma ve matbu eserleri çerçevesinde tasavvufî görüşleri işlenmekte ve Kübreviyye tarîkatının temel esasları hakkında bilgiler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Najm al-Dîn al-Kubra (540/1145-618/1221) is a considerable sufi who had carried out initiation activities in Khwarezm area which was under the domination of Khwarezmshah State (1097-1231) from the second half of the sixth century to the first half of the seventh century. His name ise fruquently mentioned in the history of sufism both his disciples and his works. Also living in the process of the foundation of sufi orders and attributing to a tarika (sufi order) named Kubrawiyya had increased his importance.In this study which includes an introduction, three chapters and a result is discussed life, works, mystic views and dervishes of Najm al-Dîn al-Kubra and the early period of Kubrawiyya order.In the introduction, the sources and researches benefited in this thesis and our method and aims are mentioned. In the first chapter we point out the period of time, life and works of Najm al-Dîn al-Kubra. The second chapter is dedicated to his disciples and their activities. Subsequently we have mentioned about their relations with the other sufi circles. In the thirth chapter we have discussed mystic views of Najm al-Dîn in the frame of his manuscript and printed works and is given knowledge about the fundamentals of Kubrawiyya order.