Romatoid artritli hastalarda Anti-TNF tedavinin kardiyak fonksiyonlar üzerine etkisinin doku Doppler ve QT dispersiyonu yöntemleri ile değerlendirilmesi
Assessment of the effect of Anti-TNF therapy on cardiac functions with tissue Doppler imaging and QT dispersion in rheumatoid arthritis patients
- Tez No: 236999
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİ ÇOBANKARA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, etanercept, QT dispersiyonu, doku doppler görüntüleme, diyastolik disfonksiyon, Rheumatoid Arthritis, etanercept, QT dispersion, tissue doppler imaging, diastolic dysfunction
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Romatoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Romatoid Artritli Hastalarda Anti-TNF Tedavinin Kardiyak Fonksiyonlar Üzerine Etkisinin Doku Doppler Ve QT Dispersiyonu Yöntemleri İle DeğerlendirilmesiGiriş: Romatoid artrit tedavisinde son on yılda anti-sitokin tedaviler yaygın olarak kullanılmakta fakat kalp yetmezliği gibi yan etkileri barındırmaktadır. RA'lı hastalarda hem hastalığa ve hem de kullanılan ilaçlara bağlı olarak sessiz kalp tutulumu olmaktadırAmaç: Bu çalışmada, kardiyak yakınması olmayan RA'lı hastalarda, prospektif olarak etanerceptin tedavi öncesi ve tedavinin altıncı ayındaki kardiyovasküler etkilerini QT dispersiyonu ve doku doppler yöntemleri ile değerlendirmeyi amaçladıkGereç ve yöntem: Çalışmaya başlangıçta toplam 21 aktif RA'lı (DAS28 > 5,1) hasta dahil edildi. Üç hasta tedavi öncesi çalışmadan kendi istekleri ile ayrıldı, 2 hasta da tedaviye başladıktan sonra, kalp kapak hastalığı tespit edildiği için değerlendirmeye alınmadı. Anti-TNF tedavide etanercept 25 mg haftada 2 kez subkutan olarak verildi. Çalışmayı 13 bayan 3 erkek toplam 16 hasta tamamladı. Aktif olmayan (DAS28 < 5,1) 14 RA'lı kontrol grubu oluşturuldu. Tüm olguların ekokardiyografi, EKG ve doku doppler verileri kaydedildi. Bu kayıtlardan, en kısa ve en uzun QT intervalleri, ve düzeltilmiş QT dispersiyon (QTcd) değerleri hesaplandıBulgular: Tedavi öncesi ile tedavi sonrası karşılaştırıldığında QTmin, QTmax ve QTd değerlerinde anlamlı uzama oldu (sırası ile p= 0,048, p= 0,011, p= 0,023). QTcd ise anlamlılık sınırına yakın idi (p= 0,059). Tedavi öncesi ve sonrası karşılaştırmada diyastolik fonksiyonlar açısından doku doppler verilerinde anlamlı fark saptanmadı. Doku doppler görüntüleme ile tedavi grubundaki hastaların %37,5'inde, kontrol grubundakilerin %21,4'ünde diyastolik disfonksiyon saptandı. Etanercept tedavisi sonunda hastalarda anlamlı kilo ve VKİ artışı oldu (p< 0,001Tartışma: Etanercept RA'da hastalık aktivitesini kontrol altına alabilmiş fakat QT intervallerinde uzama dışında sol ventrikül diyastolik fonksiyonlarında istatistiksel anlamlı fark yapmamıştır. Bunun sonucu olarak artmış kardiyovasküler hastalık riskinden dolayı etanercept alan hastalar düzenli aralıklarla kontrol altında olmalı ve QT intervalleri ölçülmelidir
Özet (Çeviri)
Assessment Of The Effect Of Anti-TNF Therapy On Cardiac Functions With Tissue Doppler Imaging And QT Dispersion in Rheumatoid Arthritis PatientsIntroduction: Over the last decade, anti-cytokine therapies have been widely used for the treatment of rheumatoid arthritis (RA) but there are adverse effects such as heart failure. There is an increased risk for silent cardiovascular involvement both due to the disease itself and secondary to the drugs usedAim: In this study, we aimed to assess the effect of etanercept on cardiac functions in RA patients by comparing the data before and sixth months by using QT dispersion and tissue doppler method in patients with no known cardiac symptomsMethod: At the beginning of the study twenty one patients with active RA ( DAS28>5,1) were enrolled. Three patients rejected to participate the study, and two other patients were excluded from the study due to cardiac valve involvement. As an Anti-TNF therapy etanercept was given 2 times per week subcutanously. A total of 16 patients (13 female, 3 male) completed the study. Fourteen patients (11 female, 3 male) with non-active (DAS28< 5,1) rheumatoid arthritis were taken as a control group. Echocardiography, ECG and tissue doppler data were collected from all cases. From these data, minimum and maximum QT intervals, QT dispersion (QTd) and corrected QT dispersion (QTcd) levels were measuredResults: When we compare the results before and after treatment statistically significant prolongation of QTmin, QTmax and QTd values (respectively, p= 0,048, p= 0,011, p= 0,023) were found. The value of QTcd were in borderline significance (p= 0,059). There were no significant change in tissue doppler data before and after treatment. Diastolic dysfunction were showned in 37,5 % of patients in treatment group and 21,4 % in control group by tissue doppler imaging (p< 0,001Conclusion: Etanercept was able to control active disease, but did not make any significant difference in left ventricule diastolic functions except prolongation on QT intervals. Therefore, it is adviced that such patients must be under control regularly and QT intervals must be measured by the time because of enhanced cardiovascular disease risk