Farklı sulama yöntemlerinin m9 anacı üzerine aşılı 'Williams Pride? ve ?Jersey Mac? elma çeşitlerinde bazı ağaç ve meyve özellikleri üzerine etkileri
Effects of different irrigation methods on some tree and fruit characteristics of Williams Pride? and ?Jersey Mac? apple cultivars budded on m9
- Tez No: 237307
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECDET DAĞDELEN, PROF. DR. M. ATİİLA AŞKIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Jersey Mac, Williams Pride, sulama yöntemi, damla, yağmurlama, yüzey, bitki su tüketimi, Class A Pan, su kullanma randımanı (WUE), yaprak su potansiyeli (YSP), yaprak alan indeksi (LAI), kök, vejetatif ve generatif özellikler, Jersey Mac, Williams Pride, irrigation methods, drip, sprinkler, surface, Evapotranspiration, Class A Pan, water use efficiency (WUE), leaf water potential (LWP), leaf area index (LAI), root, vegetative and generative characteristics
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışma, 2006 ? 2008 yılları arasında Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde tesis edilen elma bahçesinde yürütülmüştür. Çalışmada, farklı sulama yöntemlerinin (toprak üstü damla, D1, toprak altı damla, D2, yüzey, Y ve ağaç altı mikro yağmurlama, M) M9 anaçları üzerine aşılı Jersey Mac (Ç1) ve Williams Pride (Ç2) elma çeşitlerinde bazı ağaç ve meyve özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Uygulanan sulama suyu miktarı, beş günlük sulama aralığında Class A pan buharlaşma kabında ölçülen toplam buharlaşma miktarının tamamı (% 100) kadardır.Deneme yıllarında, sulama yöntemlerine bağlı olarak 348.3 (D1, D2) ? 1186 (Y, M) mm arasında sulama suyu uygulanmıştır. Bitki su tüketimleri deneme yılları boyunca, konulara göre farklı değerler almış, en düşük ve en yüksek bitki su tüketimleri sırasıyla, 426.1(D1Ç2), 1334.7 (MÇ2) mm olarak bulunmuştur. Kıyas bitki su tüketimi tahmin yöntemlerinden, Radyasyon yönteminin FAO modifikasyonuna ilişkin her iki elma çeşidi için bitki katsayısı (kc) eğrileri oluşturulmuştur. Kök gelişiminin ise ağırlıklı olarak % 77.62 ? 94.81 arasında bütün sulama yöntemleri için ilk 40 cm'lik katmanlarda olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca, elde edilen en yüksek verim değerleri, hem Jersey Mac hem de Williams Pride elma çeşitlerinde sırasıyla 2007 yılında 1.54 ve 1.62 kg/ağaç, 2008 yılında ise 6.01 ve 7.22 kg/ağaç olarak damla sulama (D1) konularından elde edilmiştir. Deneme yılları boyunca en yüksek toplam su kullanma (TWUE) ve sulama suyu kullanma randımanları (IWUE) 2008 yılında sırasıyla 16.94 ve 20.73 kg/ağaç-mm olarak D1Ç2 konusunda hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effects of different irrigation methods (drip, D1, subsurface drip, D2, surface, Y and under-tree micro sprinkler, M) on some tree and fruit characteristic of Jersey Mac (Ç1) and Williams Pride (Ç2) apple cultivars budded on M9 during the years between 2006-2008. Experiment site was in Research and Application Farm of Agricultural Faculty, University of Süleyman Demirel. Applying water amounts %100 of Class A Pan evaporation measured during five irrigation interval.The amount of irrigation water was changed between 348.3 (D1, D2) ? 1186 (Y, M) mm according to irrigation methods during the experimental years. Also, the crop evapotranspiration was estimated with 426.1 (D1Ç2), 1334.7 (MÇ2) mm maximum and minimum values respectively. Plant coefficient slopes were determined for both varieties according to Radiation method modified FAO. The distribution of root amount was placed mostly first 40 cm in the soil profile as between % 77.62 ? 94.81. According to the results, the highest yield values were obtained in D1 treatment both Jersey Mac and Williams Pride apple varieties with respectively 1.54, 1.62 kg per tree in 2007, 6.01, 7.22 kg per tree in 2008. In the experiment, maximum total water use efficiency (TWUE) and irrigation water use efficiency (IWUE) were calculated in D1Ç2 as 16.94 and 20.73 kg/tree-mm in 2008.