Artvin Çoruh nehri su havzasında erozyon kontrolü amaçlı ağaçlandırma çalışmalarının değerlendirilmesi: Sümbüllü ve Salkımlı yöresi ağaçlandırma çalışmaları
Evaluation of plantations along Artvin Çoruh River basin: A case study in Sümbüllü and Salkımlı districts
- Tez No: 237662
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRETTİN TİLKİ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Ağaçlandırma, erozyon kontrolü, fıstık çamı, toros sediri, yalancı akasya, Plantation, erosion control, Pinus pinea, Cedrus libani, Robinia pseudoacacia
 - Yıl: 2009
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışma Artvin İli Çoruh vadisinde erozyon kontrol amaçlı yapılan ağaçlandırma çalışmalarını değerlendirmek: Sümbüllü ve Salkımlı yörelerinde dikim yapılan yalancı akasya, Toros sediri ve Fıstıkçamının başarı durumlarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada Artvin İl Çevre ve Orman Müdürlüğünün 2004-2008 yılları arasında yapmış olduğu erozyon kontrol amaçlı çalışmalarının değerleri kullanılmıştır. Sümbüllü ağaçlandırma 30 fidan 3 tekrarlı olmak üzere toplam 90 adet (1+0 yaşlı) tüplü fıstıkçamı dikimi yapılmıştır. Salkımlı ağaçlandırma sahasında 3 deneme alanına 3 x 30 olmak üzere toplam 90 adet (1+2 yaşlı) tüplü Toros sediri, 3 deneme alanına da 3 x 30 olmak üzere toplam 90 adet (1+0 yaşlı) çıplak köklü yalancı akasya dikimi yapılmıştır. Dikimi yapılan fidanların kök boğaz çapı ve boyu ölçülmüştür. Dikim zamanından 1 yıl geçtikten sonra aynı işlem tekrar yapılarak fidanların 1 yıllık çap ve boy artımları hesaplanmıştır. Dikimi yapılan yalancı akasya, sedir ve fıstıkçamı türlerinin yaşama yüzdeleri ve büyüme performanslarının 1. yılsonunda iyi düzeyde olduğu ve bu türlerin yaygın olarak bu alanlarda dikildiği belirlenmiştir. Artvin Çoruh havzasın erozyon kontrolü amaçlı ağaçlandırma çalışmalarında yörede doğal olarak yayılış gösteren özellikle yapraklı meşe, patlangaç, alıç, karaçalı, dağ muşmulası ve peruka çalısı gibi türlerin kullanılması bu türlerin genetik çeşitliliğinin ve popülâsyonlarının devamını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to evaluate the success of plantations made by Artvin Environment and Forestry Directorate in order to control soil erosion along the Artvin Çoruh river basin and to determine the outplanting performance of Robinia pseudoacacia L., Cedrus libani A. Rich. and Pinus pinea L. which have been commonly planted in this region. After site preparation, 1+0 containerized P. pinea seedlings as three replicates (a total of 90 seedlings) was planted in Sumbullu plantation site, and 1+2 containerized C. libani and 1+0 bareroot R. pseudoacacia seedlings were planted as three replicates (a total of 180 seedlings) in Salkımlı plantation site. The post planting treatments were repeated twice in growing season in two sites. Root collar diameter (± 0.1 mm) and heights (± 1.0 cm) of the seedlings were measured immediately after planting, and along with survival, at the end of the first growing seasons in December 2008. All measurements were done on individual seedlings. Survival of the seedlings of the all species were high (>85%) at the end of the first year. Species significantly effected diameter and height increments and R. pseudoacacia performed more diameter and height increments in the first growing season. In Artvin Çoruh river basin R. pseudoacacia should be preferred to P. pinea and C. libani, and deciduous species (Quercus, Crataegus, Colutea, Paliurus, Cotoneaster, Cotinus etc) native to this region should be planted to prevent soil erosion.