Ağaç malzemeye uygulanan ısıl işlemin su bazlı verniklerdeki etkilerinin incelenmesi
The investigation of heat treatment with water-based varnish components in varnish applications of wood material
- Tez No: 237915
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ÖZALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Teknik Eğitim, Wood Products, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Isıl işlem, Su bazlı vernik, Yapışma direnci, Parlaklık, Sertlik direnci, Heat treatment, hardness, brightness, adhesive resistance, water based varnish
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Mobilya ve dekorasyonun vazgeçilmezi olan ağaç malzeme iç ve dış mekânlarda kullanılan, kendine özgü çok sayıda avantajı olan bir elemanıdır. Mamül olarak kullanılan ağaç birçok durumda dış etkilere karşı korunmada tek başına yetersiz kaldığından ekonomik ömrünün uzatılabilmesi uygun koruma uygun teknikleri ile muamele edilmesi gerekir. Bu araştırmada, Sarıçam (Pinus sylvestris L.), Doğu kayını (Fagus orientalis L.) ve Kestane (Castanea sativa M.) ağacından elde edilen deney örnekleri; 100, 150 ve 200 ?C' de 2, 4 ve 6 saat bekletilmiş ve parça yüzeylerine su bazlı vernikler uygulanarak, ağaç malzemeye uygulanan ısıl işlemin vernikte sertlik, parlaklık ve yüzeye yapışma direncine etkileri incelenmiştir.Uygulama yapılan ağaç türlerinin hepsinde çift kompenantlı verniğin tek kompenatlı verniğe göre daha üstün olduğu görülmüştür.Araştırma sonuçlarına göre; ısıl işlemsiz numuneler ile 100?C'de 2 saat ısıl işleme tabi tutulan numunelerin sertlik dirençlerinin 100?C de 4,6 saat, 150?C ve 200?C'de 2,4,6 saat ısıl işleme tabi tutulan numunelere göre daha iyi olduğu tespit edilmiştir. Isıl işlemsiz numunelerin yapışma dirençlerinin 100?C de 2,4,6 saat, 150?C ve 200?C'de 2,4,6 saat ısıl işleme tabi tutulan numunelere göre daha iyi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca 100?C, 150?C ve 200?C'de 2,4,6 saat ısıl işleme tabi tutulan tüm numunelerin parlaklık değerlerinin düşük olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Wooden is one of the most important construction materials. Being hygroscopic, anisotropic and organic forms are the important characteristics for a wood material. Wooden is weak against the external effects. So, it is necessary to apply proper protection techniques to improve its economic life. In this study, the effects of the heat treatment of wooden materials on hardness, brightness and adhesive resistance of varnishes were investigated. For this purpose, firstly scots pine (Pinus sylvestris L.), beech (Fagus orientalis L). and chestnut (Castanea sativa M.) wooden samples were kept in temperatures of 100 ?C, 125 ?C and 150 ?C for times of 2, 4 and 6 hours. and after that they were varnished by the water based varnish.In the experimental applications of the whole wood species are seen couple component varnish according to single component varnish which is highest grade values.According to test results, hardness resistance of non-treated samples and the samples subjected to heat teatment at 100?C (2 hours) were seen better than those samples subjected to heat treatment at 100?C (4 and 6 hours and), 150?C and 200?C (2, 4 and 6 hours). It was observed that the adhesion resistance of non-treated samples were better than those samples subjected to heat treatment at 100?C, 150?C and 200?C (2, 4 and 6 hours). It was also seen that brightness of all samples subjected to heat treatment at 100?C, 150?C and 200?C (2, 4 and 6 hours)wereweak.