Kısa mesafeli yoğun yolcu taşımaya yönelik deniz aracı konsept tasarımı ve işlevsellik yönünden değerlendirilmesi
Concept design of a ship to carry passengers of higher amounts in short distance and evaluation in the aspect of functionality
- Tez No: 238052
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜSEYİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Gemi Mühendisliği, Marine, Marine Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alternatif, konsept, tekne, dizayn, yolcu gemisi, mevcut sistem, çok kriterli karar verme yöntemi, Alternative, concept, ship, design, passenger ship, present system, multiple criteria decision making
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
İstanbul Boğazı'nda deniz taşımacılığının hem kullanılan deniz araçları yönünden hem de işletme mantığı açısından yeniden ele alınması gerekliliği bir gerçektir. Her ne kadar hem kamu hem de özel teşebbüsün arttırdığı yatırımlar kalite ve çeşitlilik çıtasını yukarı çekmiş olsa da alternatif ve etkin çözümlere ihtiyaç olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu bakış açısıyla hazırlanan tez çalışmamızın giriş bölümünde neden böyle bir tez çalışması yapılmasına gerek duyulduğu anlatılmış ve çalışmanın hedefi ortaya konulmuştur. İkinci bölümde mevcut deniz taşımacılığının bir değerlendirilmesi yapılmış; olumlu ve olumsuz yönleri, çalışmamıza rehber olması açısından ele alınmıştır. Daha sonraki bölümde gemi dizaynı ve aşamaları ele alınmıştır. Bu bölümde ayrıca ?konsept dizayn? kavramı da ana hatları ile ele alınmıştır. ?Alternatif Taşımacılık Sisteminin Özellikleri? başlığı altında tekne, iskele ve işletme anlamında alternatif sistemin özellikleri ana hatları ile anlatılmıştır. Uygulama bölümünde dizayn edilen ?alternatif konsept tekneler ve özellikleri?, karar vericilere değerlendirme yapabilmesini sağlayacak şekilde yer almıştır. Bu bölümde ayrıca teknelerin değerlendirme kriterleri belirlenmiş ve yapılan değerlendirme anketlerinin sonuçları verilmiştir. Çalışmamızın sonuç bölümünde teknelerle ilgili anket sonuçları ?Çok Kriterli Karar Verme Yöntemiyle? işlevsellik açısından değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
It?s a reality that dealing with sea transportation in the aspects of sea vehicles and in the sense of management is a necessity. Although the level of variety has been grown up by civil and private contractors, alternative and effective solutions are needed as well. In the introduction part of this thesis which is prepared with this perspective, it is mentioned that why it is necessary to deal with this problem and the aim of this thesis is put forward. In the second part the present sea transportation is criticised; the advantages and disadvantages are dealed with as a guide for our study. Then ship design and its phases are mentioned in the continuing chapter. Also ?concept design? term is mentioned. Under the title of ?The Characteristics of Alternative Transportation? the features of alternative system is explained in the name of hull, port and management. In the practice part ?alternative concept ships? which are designed are placed for people who will make a decision. Also the criteria for the ships are determined and the results of the evaluation questionnaire. In the conclusion paragraph the questionnaire about the ships are evaluated in the name of multi-criterion decision method.