Taşınmaz geliştirmede değer kestirim analizleri ve İstanbul konut alanı örneğinde bir uygulama
Forecasting analysis on real estate development and application of housing area model in Istanbul
  1. Tez No: 238133
  2. Yazar: BÜLENT BOSTANCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA DEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: taşınmaz geliştirme, gayrimenkul yatırım ortaklığı, konut geliştirme, risk analizi, risk yönetimi, değerleme, konut değerleme, çoklu regresyon analizi, real-estate development, real-estate investment partnership, residence development, risk analysis, risk management, valuation, residence valuation, multiple regression analysis
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Taşınmaz değerleme; bir taşınmazın, taşınmaz geliştirme projesinin ya da bir taşınmaza bağlı hak ve faydaların belli bir tarihteki olası değerinin, bağımsız, tarafsız ve objektif ölçütler çerçevesinde belirlenmesidir. Taşınmaz değerlemenin ilgi alanlarından biri de taşınmaz geliştirme projeleridir. Bu tezde, taşınmaz geliştirme proje çeşitlerinden biri olan konut geliştirme projeleri üzerinde uygulanabilecek bir risk analiz sistemi ve proje riskini oluşturan en önemli değişkenlerden biri olan birim satış değerinin bilgi yönetimi çerçevesinde belirlenmesine yönelik doğrusal çoklu regresyon modeli geliştirilmiştir.Risk analiz sistemine yönelik olarak, taşınmaz ve konut geliştirme sektörü incelenmiş, Türkiye'de şirketlerin konut geliştirme projeleri kapsamında gerçekleştirmiş olduğu yatırıma yönelik analizler araştırılmıştır. Konut geliştirme pazarında ulusal ve uluslararası durum incelemesi yapıldıktan sonra risk analizinin teorik yapısı oluşturulmuştur.Gayrimenkul yatırım ortaklıklarından elde edilen konut geliştirme proje verileri üzerinde risk analizi çalışmaları yapılmış ve bu analizler sonucunda konut geliştirme yatırımlarında en çok risk oluşturan değişkenler belirlenmiş, konut geliştirme projeleri gerçekleştiren şirketler için riski azaltan bir risk yönetim sisteminin oluşumu araştırılmıştır.Önemli değişkenlerden birisi olduğu görülen birim satış değerinin belirlenmesine yönelik olarak taşınmaz değerleme veri tabanı oluşturulmuş, ulusal bazda bu veritabanının küme değerlemesi ve otomatik değerleme sistemlerine altlık olması amaçlanmıştır. Sermaye Piyasası Kurulu'nca lisans verilmiş değerleme şirketlerinin hazırlamış olduğu değerleme raporlarındaki konut türü taşınmazlara ilişkin veriler, oluşturulan veri tabanına aktarılmıştır. Daha sonra bu veriler düzenlenerek çoklu doğrusal regresyon analizi uygulanarak istatistiki bir değerleme modeli oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Valuation of real-estate is to designate the development project or rights and benefits related to a property and the possible value at a certain date within the framework of independent, neutral and objective criterion Real-estate development projects are one of the concerns of the real-estate valuation. In this thesis, a risk analysis system to be applied on the residence development project which is one of the types of real-estate development projects and a linear multiple regression model has been developed towards defining the unit sales value which is one of the most significant variables that form the project risk under information management.Real-estate and residence development sector has been examined in terms of the risk analysis system and several analysis has been studied related to the investments realized by the organizations in Turkey under the scope of residence development projects. Theoretical structure of the risk analysis has been formed after the national and international status in the real-estate development market has been assessed.Variables which may produce risk at the investments of the real-estate developments have been defined as the consequence of the risk analysis studies on the real-estate development data obtained from the real-estate investors and possibility of establishing a risk management system which may lessen the risk for the organizations perform real-estate development projects have been studied.A data base to define the unit sales price which is one of the most significant variables have been created as the basis of the systems of group and automatic valuation domestically. Data related to the residence kind of the real- estates in the valuation reports prepared by the relevant companies allocated license by the Capital Markets Commission have been transferred to such data base. A statistical valuation model has been formed owing to such data have been organized and applied multiple linear regression analysis.