Optik kuplör tasarımı
Optical coupler design
  1. Tez No: 238136
  2. Yazar: PINAR ÖZKAN BAKBAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. N. ÖZLEM ÜNVERDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dielektrik optik dalga kılavuzlarında modal analiz, kuple optik dalga kılavuzları, optik kuplör, propagasyon sabiti değişimi, kuplaj katsayısı, Yapay Sinir Ağları (YSA), Radyal Fonksiyon Tabanlı Ağlar (RBF), Modal analysis of dielectric optical waveguides, couple optical waveguides, optical coupler, the change of propagation constant, coupling coefficient, Radial Based Function (RBF), Artificial Neural Networks (ANN)
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu tezde optik kuplör tasarlanmış ve tasarımda gerekli olan parametreler, modal analiz çalışmalarının sonucunda grafiklerle modellenmiştir. Tasarım kısmında, matematik programlarıyla farklı tasarım uygulamaları yapılmıştır. Ayrıca alternatif bir yöntem olarak RBF yapay sinir ağı kullanılarak ağ performansı değerlendirilmiştir.Tezin Birinci Bölümü'nde, konuya giriş yapılarak optik haberleşmenin tarihçesinden bahsedilmiştir. İkinci Bölüm'de, katmanlı yapıdaki optik dalga kılavuzlarının modal analizi yapılmıştır. Üçüncü Bölüm'de, silindirik yapıdaki optik dalga kılavuzlarının modal analizi yapılarak radyasyon ve sızıntılı modlar incelenmiştir. Dördüncü Bölüm'de, kuple optik dalga kılavuzları ele alınarak optik kuplör tasarımı için gerekli olan parametreler matematiksel analiz sonucu belirlenmiştir. Beşinci Bölümde farklı tasarımlarla konu zenginleştirilmiş ve grafikleriyle modellenmiştir. Altıncı Bölüm'de, alternatif bir yöntem olarak kuple optik dalga kılavuzu tasarımı, RBF yapay sinir ağıyla modellenmiştir. Yedinci bölüm olan son bölümde, optik kuplör tasarımının değerlendirilmesi yapılarak sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work optical coupler is designed by various methods. The parameters needed to design optical coupler are found by the modal analysis. Matlab application programs that are written for the coupler constant and the difference of propagation constant are used for analysis and graphics. And also radial based function (RBF) artificial neural network is used to design optical coupler which is an alternative method.In the first section, the history of optical communication is given. In the second section the modal analysis in the planar slab optical waveguides are studied. Also modal analysis of cylindrical optical waveguides are studied in the third section. At the end of the third section leaky and radiation modes are observed. In the fourth section parameters needed to design optical coupler are found by the modal analysis. Coupler constant and the difference of propagation constant are examined. In the fifth section different couplers are designed using Matlab. In the sixth section the RBF is used to design optical coupler as an alternative method. In the last section the results are explained.