Combinatorial study of hydrogen storage alloys
Hidrojen depolayıcı fazların hızlı tayini için yöntem geliştirilmesi
- Tez No: 238293
- Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUR ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hidrojen Depolama, Eş Eksenli Açısal Pres, Mg-Ni, Mg-Ni-Ti, Mg2Ni, MgNi2, Combinatorial Approach, Hydrogen Storage, Equal ChannelAngular Pressing (ecap), Temperature Programmed Sorption, Mg-Ni, Mg-Ni-Ti, Mg2Ni, MgNi2
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma hidrojen depolayıcı fazların tayinine yönelik hızlı bir yöntemingeliştirilmesini konu almaktadır. Çalışma hidrojen depolayıcı mazlemelerinüretiminde de kullanılan süreç ve teknikleri esas almakta ve bu şekilde tespitedilecek kompozisyonların rahatlıkla üretimine olanak sağlamaktadır. Yöntemelement ya da bileşik haldeki tozların eşit hacimli olarak harmanlanmasını, tozmetalurjisi yöntemleri ile sıkıştırılmasını ve takiben eş eksenli açısal presleme(ECAP) ile aşırı yoğrunmasını esas almaktadır. Tek numune içerisinde ilgilialaşım sistemindeki tüm fazlar son bir tavlama işlemi ile tozların iç reaksiyonasokulması ile elde edilmektedir. Takiben elde edilen numune sabit hacimli birreaktörde hidrojen basıncı altında ısıtılmakta ve basınç-sıcaklık eğrilerikaydedilmektedir. Hidrojen depolayıcı fazın mevcudiyeti basınçta sapmalaraneden olmaktadır. Numune içerisinde hangi fazın hidrojenle reaksiyona girdiğiX-ışınları kırınım yöntemi ile tespit edilmektedir. Yöntem Mg-Ni ve Mg-Ni-Tisistemlerine başarıyla uygulanmış ve bu sistemlerde Mg2Ni bileşiği hidrojendepolayıcı alaşım olarak doğrulanmıştır. Çalışma farklı ergime sıcaklıklı fazlariçeren alaşım sistemlerinde tek numune kullanımının kısıtlarına işaret etmekte vebu tür durumlarda alaşım sisteminin benzer ergime sıcaklığına sahip bölgelereayrılması ile birden fazla numunenin gerekli olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
A combinatorial study was carried out for hydrogen storage alloys which involveprocesses similar to those normally used in their fabrication. The study utilized asingle sample of combined elemental (or compound) powders which were milledand consolidated into a bulk form and subsequently deformed to heavy strains.Material library was obtained in a post annealing treatment carried out atelevated temperatures which brings about solid state reactions between thepowders yielding equilibrium phases in the respective alloy system. A samplecomprising the material library was then pulverized and screened for hydrogenstorage composition. X-ray diffraction was used as a screening tool, the samplehaving been examined both in as-processed and hydrogenated state. The methodwas successfully applied to Mg-Ni, and Mg-Ni-Ti yielding the well knownMg2Ni as the storage composition. It is concluded that partitioning of the alloysystem into regions of similar solidus temperature would be required to enrichthe material library.