Reklamcılık sektöründe reklam etiği algılamasının değerlendirilmesi
Evaluation of advertising ethic perception in advertising sector
  1. Tez No: 239497
  2. Yazar: FİKRET YAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞUAYİP ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Reklam, etik, reklam etiği, Advertising, ethics, advertising ethics
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Reklam, meydana getirilmesinden tüketiciye ulaştırılmasına kadar birçok aşamadan geçer. Bu aşamaların her birinde belirli paydaşlar vardır. Bu paydaşlar reklamverenler, reklam ajansları, medya ve tüketicilerdir. Paydaşların her biri reklamda ya etkileyen ya da etkilenen konumdadırlar. Araştırmada da paydaşların reklamdan nasıl etkilendikleri ve reklamı nasıl etkiledikleri ortaya konulmuştur.Her sektörde olduğu gibi reklam sektöründe de etik kavramı önemli bir rol oynamaktadır. Araştırmada reklamda hangi etiksel öğelerin önemli olduğu tespit edilmiş ve bu öğelerin reklamlarda nasıl yer aldığı ortaya konulmuştur.Bu araştırmanın temel konusunu, yukarıda sayılan paydaşlar boyutuyla reklam etiğinin algılanışı oluşturmaktadır. Bunu yaparken çeşitli ölçekler geliştirilmiştir. Bu ölçeklerden ilkinde televizyon reklamlarında etiksel öğelerin olup olmadığı, reklamın hangi fonksiyonlarının kullanıldığı, Aıda yaklaşımı çerçevesinde değerlendirilmiş, ikinci ölçekte ise ajans reklamlarının etik kavramı, renk, slogan, metin gibi kavramları dikkate alınmış ve reklamlar etiksel olarak bu ölçekler dahilinde değerlendirilmiştir. Tüketicinin reklamları sektörlere göre etik bulup bulmadığı, medya, reklam ajansları ve reklamverenler için reklam etiğinin ne anlam ifade ettiği, reklam ajanslarının reklamlarında etiğe ne ölçüde önem verdikleri araştırmada işlenen konulardandır.
Özet (Çeviri)
Advertising passes many phases from beginning to arriving consumers. There are specific stakeholders in each of these phases. These stakeholders are advertisers, advertising agencies, media and consumers. Each stakeholder is in the position of affecting or being affected in advertising. In the study, how stakeholders affect or being affected in advertising were introduced.The concept of ethics plays an important role in advertising sector as it played in every sector. In the study, which ethical elements are important in advertising and how these elements take place were introduced.Main subject of this study consists of perception of advertising ethics as mentioned above. Several scales were developed during this study. In the first scale, whether ethical elements exist or don?t exist in television advertisings and which functions of advertising is used in television advertising were evaluated in the framework of AIDA approach. In the second scale, concepts like ethics concept of agent advertisings, color, slogan, text were considered, and advertising is evaluated in these scales. Whether consumers find advertisings ethical or not according to sectors, what the meaning of advertising ethics according to media, advertising agents and advertisers, and what the degree of ethics in the advertisings of advertisers are the subjects mentioned in the study.