Hastanede çalışan hemşirelerin bildirimlerine dayalı iş kazalarının incelenmesi
The examination of injuries which are based on the declarations of nurses working in a university hospital
  1. Tez No: 242257
  2. Yazar: CEYLANIM CEYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE BEŞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Nurses, work health, work injuries, near accidents
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu tanımlayıcı çalışmada, bir üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin bildirimlerine dayalı geçirdikleri iş kazaları incelenmiştir.Method: Araştırmada örnekleme gidilmeden, hastanede çalışan tüm hemşirelere (527) ulaşılmaya çalışılmıştır. Ancak evrenin % 71.4'ü çalışmaya katılmıştır (n=405). Toplam 19 sorudan oluşan anket formunda sosyodemografik ve iş öyküsü özellikleri ile son bir ay içinde kılpayı atlatılan ve son altı ay içinde geçirilen iş kazaları arasındaki farklar incelenmiştir.Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalaması 32.3±0.3'tür. Hemşirelerin % 60'ı evli, % 29.1'i mesleğini dört yıldan daha az bir süredir yapmakta ve % 33.1'i de cerrahi birimlerde çalıştırılmaktadır. Hemşireler en fazla ilaç gibi kimyasal maddelerin sağlıklarını olumsuz etkilediğini düşünmektedir. Hemşirelerin son bir ayda kılpayı atlattığı iş kazası oranı % 46.4, son altı ay içinde iş kazası geçirme oranı da % 60'tır.Sonuçlar: En fazla geçirilen iş kazası kesici-delici alet yaralanmasıdır (% 42). Dört yıldan az bir süredir çalışanlarda ve cerrahi birimlerde istihdam edilen hemşirelerde iş kazası geçirme oranı daha yüksek bulunmuştur. Hemşirelerin sözel şiddete uğrama oranı fiziksel şiddete uğrama oranından daha yüksektir. Kayma-düşme yaralanmalarının en büyük nedeni kaygan zemin olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this descriptive study, injuries which are based on the declarations of nurses working in a university hospital are examined.Method: In the research we tried to reach all nurses (527) working in the hospital without using sampling method. However, %71.4 percent (n=405) of the nurses have attended the study. In the questionnaire form, which is consisting of 19 questions, sociodemographic and work story properties, near accidents happened in the last month and injuries happened in last six months are examined.Findings: Age average of the nurses is found 32.3±0.3. %60 of the nurses are married, %29.1 are working more than four years and %33.1 are working in the surgery units. Nurses are thinking that chemical materials like drugs have negative effects on their health. The rate of the near accidents experienced by nurses in last month is % 46.4, the rate of injuries happened in last six months is found %60.Results: Most of the injuries are based on blunt-penetring instruments with the average of %42. Work accident rate of employees that has been working less than four years and nurses in surgical unit was found higher. The rate of verbal violence to nurses is found higher then the physical violence. Slip-fall injuries were found to be the biggest cause of slippery floors.