Samsun ili sanayi bölgesinde işyeri risk analizlerinin değerlendirilmesi (Döküm fabrikası örneği)
Evaluation of business risk analysis in industrial estates in Samsun (Foundry factory example)
- Tez No: 242518
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ PEKŞEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Risk, risk analizi, hata analizi, iş sağlığı ve güvenliği, dökümhane
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada, bir risk değerlendirmesi yöntemi kullanarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Samsun Bölge Müdürlüğü 12/2006 tarihli verilerinde mevcut ağır ve tehlikeli sınıfında yer alan, işçi sayısı 250 ve üzerinde olan işyerleri arasından, ağır iş kollarında faaliyet gösteren örnek bir işyerinde (Döküm fabrikası) yapılan araştırmanın sonuçları sunulmuştur. Çalışmada işçilerin kişisel bilgileri ve çalışma yaşamı ile ilgili bilgilerinin profilinin ortaya konulmasına yönelik İşçi Anket Formu düzenlenmiştir. Ayrıca çalışma ortamı ile ilgili standart bir bilgi formu düzenlenmiştir. Gözlemler ve döküm işkolu alanındaki deneyimlere dayanan kaynaklardan elde edilen verilerden, araştırma kapsamına alınan döküm fabrikasında 25 temel risk olduğu belirlenmiş ve bu riskler oluşturulan Risk Değerlendirme Tablo'larına işlenmiştir. Hata Analizi yöntemiyle değerlendirilen riskler için skor hesabı yapılmış; bu riskler kaza olasılıkları, fiziksel ve ergonomik etkenler, kimyasal etkenler ve toz olmak üzere 4 risk grubu altında toplanmıştır. Çalışma yaptığımız işyerinde bu risk grupları üzerinden yaptığımız araştırmaya göre 11 kaza olasılığından 4'ü için, fiziksel ve ergonomik 8 risk grubundan 3 `ü için, kimyasal 5 risk grubunun tamamı için ve toz etkeni için risk kontrolü zayıf, yetersiz bulunmuştur. Araştırma yaptığımız işyerinde her ne kadar koruyucu önlemler üzerinde çalışmalar yapılmış olsa da araştırma sonucunda çıkan sonuç zayıf, yetersiz risk kontrolü bulunan alanlarda belirtilen risklerin düzeyini düşürecek faaliyetler başlatılmasının gerekliliğini bizlere göstermektedir. Bunun için ilk aşamada işyerinin fiziksel ve donanım eksikliklerinin giderilmesine yönelik faaliyetler ve işçilere yönelik risk önleme eğitim çalışmaları başlatılmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the results of a research which is made in a foundry factory as a sample working place with 250 or more workmen chosen among factories under heavy and dangerous working conditions defined in the data of Ministry of Labour Samsun region directorship on 12/2006 is presented by using a risk analysis method. In this research a labourer questionnaire is prepared and used to find out about their personal details and working conditions. Besides standard information form is used for the working environment. 25 basic risks are determined by the observations and experiences achieved in the foundry area, and these risks are put in Risk Evaluation Table. The risks evaluated by an fault analysis method are score calculated; these risks are formed under four risk groups headings which are accident probability, physical and ergonomic factors, chemical factors and dust. According to the risk groups in the research area, in accident probability 4 out of 11 risks, in physical and ergonomic factors 3 out of 8 risks, in chemical factors all 5 risks and dust factor risks are low or insufficient. Although some precautions have been taken, the research shows us that serious precautions should be taken in order to lower the risks mentioned above. In the first place the physical and equipment deficiencies should be eliminated and preventing from risk training should be given to the workmen.Key word: risk,risk analysis, fault analysis, occupation health and safety, foundry