Preeklampsi şiddeti ve trombositopeni varlığının maternal ve fetal prognoz üzerine etkisinin retrospektif değerlendirilmesi
The retrospective evaluation of effects caused by severity of preeclampsia and presence of thrombocytopenia on maternal and fetal prognosis
- Tez No: 242819
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL MALATYALIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Preeklampsi şiddeti, trombositopeni, maternal ve fetal komplikasyonlar
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Çalışmanın amacı: Kliniğimizde hipertansif hastalık tanısıyla başvuran ve doğum yapan olgularda, preeklampsi şiddeti ve trombositopeni varlığının maternal ve fetal prognoz üzerine olan etkilerinin değerlendirilmesi, klinik ve biyokimyasal sonuçların incelenmesi ve literatür eşliğinde tartışılması amaçlandı.Materyal ve metot: Bu çalışmada, Ekim 2006 ? Ekim 2008 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne hipertansif hastalık tanısıyla başvuran, yatırılan, takip ve tedavi edilen 301 olgu retrospektif olarak incelendi.Hastalar hafif ve ağır preeklamptik olgular olmak üzere iki gruba; trombosit sayılarına göre de, düşük ve normal trombosit grupları olmak üzere iki alt gruba ayrıldı.Çalışmanın bulguları: Hafif ve ağır preeklamptik hastalar maternal komplikasyonlar açısından karşılaştırıldığında; gruplar arasında dekolman plasenta, ABY, maternal mortalite ve DİK açı¬sından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Eklampsi ve HELLP sendromu gelişimi açısından ise anlamlı fark saptandı (p0,05).Trombosit sayılarına göre ayrılan gruplar, maternal komplikasyonlar açısından karşılaştırıldığında; düşük trombosit grubunda HELLP sendromu 39 (%51), eklampsi 11 (%14,5), ABY 12 (%15,8), normal trombosit grubundan daha sık izlendi ve gruplar arası fark istatistiksel olarak anlamlı tespit edildi (p0,05). DİK açısından ise bir gurupta hiç görülmediğinden istatistiksel karşılaştırma yapılamadı. İki grup fetal sonuçlar açısından karşılaştırıldı. Bebek doğum ağırlığı, düşük trombosit grubunda istatiksel anlamlı olarak daha düşük izlendi (p0,05).Sonuç: Preeklampsinin şiddeti ile gelişebilecek komplikasyonlar arasında anlamlı ilişki bulunmaktadır ve bu durum hastanın takibinde gözönünde bulundurulmalıdır. Ağır preeklamptik grupta özellikle HELLP sendromu ve eklampsi gelişme olasılığı anlamlı olarak artmaktadır. Yine trombosit sayısı düştükçe, komplikasyon gelişme olasılığı artmaktadır. Hatta preeklamptik hastalarda, trombosit değeri normal sınırlarda kalsa dahi, trombosit değerindeki düşüşlerin dikkate alınması gerektiği vurgulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to assess the effects of thrombocytopenia and severity of preeclampsia on maternal and fetal prognosis in patients who were admitted and delivered in our clinic with hypertensive disease of pregnancy. We also aimed to evaluate the results and compare them with literature.Material ve methods: In this study, 301 patients who were admitted with a diagnosis of hypertensive disease and delivered at Ondokuz Mayis University School of Medicine in Gynecology and Obstetrics Clinic between the dates of October 2006 - October 2008 were evaluated retrospectively.Patients were divided into two groups as mild and severe preeclamptic groups; and also according to platelet counts patients were divided into two sub-groups of low and normal platelet.Results: When mild and severe preeclamptic groups were compared according to maternal complications; no statistically significant difference was found between the groups in terms of placental detachment, ARF, maternal mortality and DIC (p>0,05).