Tekrarlayan febril konvülziyonlu çocuklarda serum selenyum düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of blood selenium levels of children with recurrent febrile seizure
- Tez No: 243237
- Danışmanlar: PROF. DR. F. DİLARA İÇAĞASIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Febril Konvülziyon, Selenyum, Antioksidan Sistem, Febrile seizures, Selenium, Antioxidant System
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Febril konvülziyon (FK) çocukluk çağında en sık görülen, tekrarlayabilen ve ateş ile ortaya çıkan konvülziyon şeklidir. Etyopatogenezi ve nöbeti tetikleyici nedenler tam olarak bilinmemektedir. Son yıllarda yapılan çalışmalar antioksidan sistemdeki değişikliklerin ve oksidatif hasar sonucu artan oksidan maddelerin nöbetlerin patogenezinde rol oynayabileceğini göstermiştir. Selenyum antioksidan özelliği iyi bilinen esansiyel bir eser elementtir ve vücuttaki selenyumun önemli bir kısmı merkezi sinir sisteminde (MSS) kullanılmaktadır. Bu çalışmada; tekrarlayan FK olgularının serum selenyum düzeyleri ve bu düzeylerin nöbet tekrarı ile ilişkisi araştırıldı.Çalışmaya tekrarlayan FK tanısı alan, yaşları 5-60 (28,52±14,82) ay arasında değişen, 61 (35E, 26K) olgu alındı. Aynı yaş gurubuna uyan 54 (29,90±15,88 ? 29E,25K) sağlıklı çocuk kontrol gurubunu oluşturdu. Ateşle birlikte birden fazla nöbet geçiren hastalar tekrarlayan FK olarak değerlendirildi. Tekrarlayan nöbete ve/veya febril nöbete neden olabilecek diğer durumlar dışlandı. Selenyum eksikliğinin klinik bulgularını gösteren ve yenidoğan döneminde nöbet geçiren olgular çalışmaya alınmadı.Tekrarlayan FK'lu olgularda serum selenyum düzeyi 67,1±8,87 µg/L, kontrol grubunda ise 81,99±13,13 µg/L olarak saptandı. Bu değerler karşılaştırıldığında FK'lu olguların serum selenyum düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı düşük bulundu (p0,05). Ayrıca, antiepileptik ilaç kullanımı, elektroensefalografik (EEG) değişiklikler, ailede FK-epilepsi öyküsü ile serum selenyum düzeyleri arasında anlamlı fark gösterilemedi (p>0,05).Sonuç olarak; tekrarlayan FK'lu olgularda serum selenyum düzeylerinin düşük bulunması nöbetleri başlatabilir veya nöbetlerin tekrarlamasına neden olabilir. Bu bulgular nedeni ile tekrarlayan FK'a bağlı ileride gelişebilecek epilepsi ve FK etyolojisinde rolü olduğu düşünülen hipokampal sklerozun gelişmesinde serum selenyum düzeylerindeki düşüklüğün neden olabileceği düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Febrile seizure is the type of seizure that is most common in childhood; it is characterized with fever and can recur. Etiopathogenesis and factors that trigger the seizure are not fully understood. Latest researches revealed that changes in anti-oxidant systems and oxidant materials which increase as a result of oxidative damage can play role in the etiopathogenesis of the disease. Selenium is a well known essential trace mineral with anti-oxidant properties and the big proportion of selenium is used in central nervous system. In this study, selenium blood levels of recurring FS patients and its relationship with the recurrence of the seizures analyzed.61 patients (35 M, 26 F) with an age range of 5-60 months (28.52±14.82) contributed to the study who are diagnosed with recurrent febrile seizure. 54 healthy children (29M, 25F) with same age range (29.90±15.88) made up the control group. Patients who had more than one seizure with fever evaluated as recurrent febrile seizure. Other reasons that may cause recurrent seizures and/or febrile seizure excluded. Subjects that show symptoms of selenium deficiency and who had seizures in newborn period are not included in the study.Blood selenium level in recurrent febrile seizure patients is determined as 67.1±8.87 µg/L and determined as 81.99±13.13 µg/L in control group. When these values compared selenium levels of FS patients found lower then control group and it was statistically meaningful (p0.05). Additionally, no difference between blood selenium levels and use of antiepileptic drugs, electroencephalographic changes, family history of FS are determined (p>0.05).As a result, low selenium blood levels in recurrent febrile seizure patients can trigger the seizure or may cause recurrence of the seizures. According to this information, low selenium blood levels can play role in the development of epilepsy which may occur in the future as a result of febrile seizure and hippocampal sclerosis which is believed to play an important role in the FS etiology.