Eritrositlerde homosistein transportunun araştırılması
An investigate of homosistein transport in erythrocytes
  1. Tez No: 245951
  2. Yazar: ZÜLEYHA ÇİVİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Homosistein, Homosistin, Eritrositler, Membran transportu, Homocysteine, Homocystine, Erythrocytes, Membrane transport
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmadaki amaçlardan birisi plazmadaki homosistein konsantrasyonunun düzenlenmesinde eritrositlerin bir rol oynayıp oynamadığını araştırmak diğeri ise eritrositlerin homosistini homosisteine dönüştürüp dönüştürülmediğini araştırmaktı. Yapılan çalışmada eritrositleri farklı konsantırasyonlarda homosisteinle muamele edildi ve daha sonra hücre içi serbest -SH konsantrasyonlarını ölçüldü. Eritrositlerden homosistein çıkışını göstermek içinde çalışmada aynı yöntemden yararlanıldı. Yine çeşitli amino asitlerin varlığında da homosistein hücrelere girişinde değişiklik olup olmadığı belirlendi. Eritrositler 1 saat 1 mM homosisteinle muamele edildikten sonra serbest -SH değerleri 1.47 ± 0.01 µmol/ml eritrosit, 3 mM homosistein ile muamele edildikten sonra ise bu seviyeler 2.01 ? 0.1 µmol/ml eritrosit'e ulaşmaktadır. Sonuçlar homosistein çıkışının zamana ve konsantrasyona bağlı olduğunu göstermektedir. Homosisteinle ön mumamele eritrositlerden yüksek olabilir. konsantrasyonda homosistein çıkışı olduğu görülmektedir. 1mM homosistein ile ön muameleye tabi tutulan eritrositlerin süpernatanında serbest -SH konsantrasyonu 0.266 ? 0.02 ? mol/ml eritrosit, 3 mM homosistein ile ön muamele edilen eritrositlerin süpernatanında ise serbest -SH konsantrasyonu 0.64 ? 0.01 ? mol/ml eritrosit'e ulaşmıştır. Bunlara ilave olarak sonuçlar eritrositlerin ekstraselüler homosistinin homosisteine dönüştürülmesinde bir rol oynadıklarını göstermektedir. Sonuçlara bağlı olarak, eritrositlerin plazma homosistein seviyelerinin düzenlenmesinde önemli bir rol oynayabileceğini göstermektedir. Bunun dışında eritrositler homosistini homosisteine dönüştürmek yoluyla homosistinin plazmada birikmesini ve presipitasyonunu engelleyebilecek bir mekanizma üstlenmektedirler. Bu da mekanik endotelyal hasarların önlenmesinde önemli
Özet (Çeviri)
One of the main objective of the present study was to determine if erythrocytes play a role in the regulation of plasma homocysteine concentrations. Another objective was to investigate if erythrocytes convert homocystine into homocysteine. In the present study, we exposed erytrocytes to different concentrations of homocysteine and then measured the intracellular free -SH concentrations. Erythrocytes treated in the same manner were later utilized for the homocysteine efflux studies. We also determined the rate of homocysteine influx in the presence of different amino acids. Free -SH concentrations in erythrocytes treated with 1 mM homocysteine reached to 1.47 ? 0.01 ? mol/ml erythrocyte in 1 h whereas this concentration reached to 2.01 ? 0.1 ? mol/ml erythrocyte in 3 mM homocysteine treated erytrocytes. The homocysteine efflux is also determined to be time-and concentration-dependent. Erythrocytes that are pretreated with higher homocysteine concentrations displayed a higher efflux process. Outside concentration of free -SH in 1 mM homocysteine pretreated erythrocytes reached to 0.266 ? 0.02 ? mol/ml erythrocyte in 1 h whereas this concentration reached to 0.64 ? 0. 01 ? mol/ml erythrocyte with 3 mM homocysteine pretreated erythrocytes. Our results also indicate that erythrocytes convert extracellulary applied homocystine into homocysteine. Depending on our results, it could be concluded that eryhtrocytes may play a significant role in the regulation the plasma homocysteine homeostasis Erytrocytes may convert homocystine into homocysteine providing a protective mechanism against the precipitation of homocystine in the plasma. This may be significant in prevention of mechanical endothelial damage.