Çatlak ve narinlik oranının Euler ? Bernoulli ve Timoshenko kirişlerinin doğal frekansı (eigenfrekansı) üzerindeki etkisi
Influence of crack and slenderness ratio on the eigenfrequencies of Euler -Bernoulli and Timoshenko beams
- Tez No: 246117
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çatlak, Narinlik, Euler ? Benoulli kirişleri, Timoshenko kirişleri, Frekans, Crack, Slenderness, Euler ? Bernoulli beam, Timoshenko beam, Frequency
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Geçmişte çatlak ve narinlik oranının kirişlerin doğal frekansı üzerindeki etkisini araştırmak için sınırlı sayıda çalışma yapılmıştır. Bununla birlikte literatürde, Euler-Bernoulli ve Timoshenko kiriş teorilerinin doğal frekansları üzerinde çatlağın etkisi ile ilgili olarak birbiriyle çelişen bir durum mevcuttur. Bu çalışmanın amacı bu konuyu aydınlatmaktır. Bu çalışmada Euler-Bernoulli kirişlerinin boyutsuz frekanslarını elde etmek için yapılacak işlem sırası anlatılmıştır. Timoshenko kirişlerinin frekansları Li (2003) denklemlerinden hesaplanmıştır. Beş farklı mesnet koşulu için, parametrik çalışma metodu geliştirilmiştir. Derinlik oranı 0,0 ve 0,5 ve narinlik oranı 0,05 ve 0,35 arasında olan bir, iki ve üç çatlaklı kirişler düşünülmüştür. Çatlak derinliği arttıkça Euler ? Bernoulli ve Timoshenko kirişleri arasındaki farkın düştüğü bulunmuştur. Fakat, narinlik oranı arttıkça bu fark artmaktadır. Çok sayıda çatlak içeren ve yüksek derinlik oranına sahip olan kısa ve kalın kirişlerin dinamik özelliklerini belirlemek için Euler-Bernoulli teorisi kabul edilebilir bir hata oranıyla kullanılabileceği sonucuna da varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Limited amount of research has been done in the past to investigate the influence of crack and slenderness on the eigenfrequencies of beams. Yet, there is a conflicting result in the literature as to the effect of crack on the natural frequencies of Euler-Bernoulli and Timoshenko beam theories. The purpose of this study is to clarify this issue. The procedure to obtain non-dimensional frequencies of Euler-Bernoulli beams is supplied. The frequencies of Timoshenko beams are computed from the equations of Li (2003). A parametric study is performed for five different support conditions. Beams with one, two, and three cracks with a depth ratio of 0.0 to 0.5 and slenderness ratio of 0.05 to 0.35 are considered. It is found that as the crack depth increases, the difference between the Euler-Bernoulli and Timoshenko beams decreases. The difference, however, increases with increasing slenderness ratios. It is also arrived that the Euler-Bernoulli theory may be used with an acceptable error to determine the dynamic properties of short and thick beams that have a number of cracks with high depth ratio.