Farklı karaçam meşcerelerinde meşcere özelliklerine bağlı olarak yanıcı madde miktarının belirlenmesi
Determination of fuel loads dependent on stand characteristics in different anatolian black pine stands
- Tez No: 246373
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karaçam, yangın, biokütle, yanıcı madde özellikleri, Anatolian Black Pine, fire, biomass, fuel characteristics
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma karaçamda tepe yanıcı madde miktarının belirlenebilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada 15, 28 ve 60 yaşlarındaki meşcerelerde çalışılmıştır. Toplam 9 adet deneme alanındaki 34 adet ağacın farklı yanıcı madde kısımlarına ait yanıcı madde miktarları belirlenmiştir. Tepe yanıcı maddeleri canlı ve ölü olarak, boyutlarına göre gruplandırılarak, yanıcı madde miktarının belirlenmesi için regresyon eşitlikleri geliştirilmiştir. Ölçülen yanıcı madde miktarları ile ağaç yaşı ve boyu, tepe boyu ve çapı, göğüs yüksekliği çapı (d1.30), rölatif gövde yüksekliği çapı (d0.1) bağımsız değişkenleri arasındaki ilişkiler doğrusal regresyon analizi kullanılarak ortaya koyulmuştur. Elde edilen sonuçlar, ibre, dal, tüketilebilir ve toplam yanıcı madde miktarlarının kolaylıkla ölçülebilen veya tahmin edilebilen ağaç özelliklerine bağlı olarak tahmin edilebileceğini göstermiştir. Bu çalışmada geliştirilen eşitlikler bu çalışmanın sınırları dikkate alınmak kaydıyla, ibre ve tepe biokütlesini araştıran ormancılar, orman ekolojistleri ve diğer bitkilerle ilgilenen kişilerce güvenle kullanılabilecektir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to estimate crown fuel loading for Anatolian black pine (Pinus nigra Arnold). Stand ages 15, 28 and 60 years were chosen for the fuel loading study. Thirty four trees were sampled at nine sample plots and their crown fuels were weighed separately for each fuel category. Crown fuel components, both live and dead, were separated into size classes and regression equations that estimate crown fuel load by diameter class were derived. Observed crown fuel loads were examined using linear regression model, using tree age and height, crown height and diameter, diameter at breast height (d1.30), diameter in relative stem height (d0.1) as independent variables. Results indicated that foliage, branch, available and total fuel loading could be accurately predicted based on readily predictable tree characteristics. The allometric equation derived and validated in this study may be used with confidence by foresters, forest ecologist, and other plant scientists seeking estimates of foliar or crown fuel biomass in natural and planted Anatolian black pine within the range of this study.