Replenishment and transportation pricing decisions under two independent carriers with different modes
Bağımsız iki farklı taşıma şirketi durumunda nakliye hizmetinin fiyatlandırılması ve ikmal kararları
  1. Tez No: 246616
  2. Yazar: SAFA ONUR BİNGÖL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL TOPTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nakliye hizmetinin fiyatlandırılması, Kamyonyükü taşıyıcısı, Birimyük taşıyıcısı, Nakliye ve envanter, Transportation pricing, Truckload carrier, Less-than-truckload carrier, Transportation and inventory
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Eşya taşımacılığı global ekonomide önemli bir maliyet unsurunu teşkil etmekte ve önemli miktarda enerji tüketmektedir. Artan petrol fiyatlarına, kaynakların kıtlığına ve çevresel kaygılara bağlı olarak, nakliye faaliyetlerinin etkin bir şekilde kullanılması geçmişe nazaran çok daha önemli hale gelmiştir. Artan bu kaygılar, nakliye hizmeti alan şirketlerin daha dikkatli ve korunumlu planlama yapmasını, ve bu hizmeti verenlerin de daha ihtiyatlı bir şekilde fiyatlarını belirlemesini gerekli kılmıştır.Bu tezde, bir perakendeci, bir kamyonyükü taşıyıcısı ve bir birimyük taşıyıcısını içeren bir ortam ele alınmıştır. Perakendecinin entegre envanter ve nakliye problemi iki taşıma şirketinin varlığı altında modellenmiş ve çözülmüştür. Perakendecinin ikmal probleminin çözümü karakterize ediltikten sonra taşıyıcıların nakliyet hizmetini fiyatlandırma kararları analiz edilmiştir. Envanter ve nakliye kararlarının birleştirilmesi sonucu perakendecinin önemli tasarruf elde edebileceğini görülmüştür. Ayrıca, dikkatli bir şekilde nakliye fiyat tarifesine karar verme yoluyla kamyonyükü taşıyıcısının ve birimyük taşıyıcısının muhtemel kazanımları sayısal olarak gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Freight transportation constitutes a substantial cost component in global economics and consumes significant amounts of energy. With the increasing oil prices, scarcity of resources and environmental concerns, efficient operation of transportation activities has become even more important than it was in the past. These raising concerns necessitate the companies which utilize this activity to plan for transportation more carefully and conservatively, and the ones that support it to appraise its value more cautiously.In this thesis, we consider a setting consisting of a retailer, a truck-load carrier and a less-than-truck-load carrier. We model and solve the retailer?s integrated inventory and transportation problem under the presence of two modes of carriers. Characterising the solution for the retailer?s replenishment problem, we then analyze the transportation pricing decisions of the carriers. We show that substantial savings can be achieved by the retailer due to integrating inventory and transportation decisions. We also quantify the savings for the TL carrier and the LTL carrier through carefully determining their transportation price schedules.