İbn-i Sina Hastanesinde çalışan hemşirelerin stres ve motivasyon durumları
The stress and motivation level of nurses workingat Ibn-i Sina Hospital
- Tez No: 247699
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER RIFKI ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Stres, Motivasyon, Hemşire, Stress, Motivation, Nurses
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırma, Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesindeki hemşirelerin stres ve motivasyon durumunu ve aralarındaki ilişkiyi değerlendirmek amacıyla yapılmıştır.Stres, bireyin bedensel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlanması ile ortaya çıkan bir durumdur. Stresin sağlık üzerine birçok zararları bulunmaktadır. Örgütsel anlamda iş verimini düşüren bir sorundur. Motivasyon ise, bireylerin belirli bir amacı gerçekleştirmek üzere kendi arzu ve istekleriyle davranmaları ve çaba göstermeleridir. Stresin artması, motivasyonu etkileyebilir.Araştırma evrenini Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesinde çalışan 605 hemşire oluşturmuş, 207 hemşireye (%34,2) ulaşılabilmiştir.Araştırma, kesitsel türde tanımlayıcı bir araştırmadır. Veriler anket yöntemi ile toplanmıştır. Ankette, araştırma grubunu tanımlayıcı nitelikte soruların yanı sıra Baltaş ve Baltaş tarafından geliştirilen ?Stres Kaynağı Ölçeği? ve Barbuto ile Scholl tarafından geliştirilen ?Motivasyon Kaynakları Envanteri? kullanılmıştır.Verilerin değerlendirilmesinde; sayı, yüzde, bağımsız iki örnek testi, tek yönlü varyans analizi, post hoc testi ve Spearmen Brown Korelasyon Katsayısı teknikleri kullanılmıştır.Araştırma grubunun %51,2'si 30-39 yaş grubunda, %67,1'i evli, %47,9'u önlisans, %35,7'si lisans öğrenimine sahip, %51,2'si mesleğinden, %54,1'i çalıştığı bölümden memnun olduğunu ifade etmiştir. Araştırma grubunun %68,1'i sosyal stres vericiler, %46,4'ü işle ilgili stres vericiler, %52,1'i kendini yorumlama biçiminden kaynaklanan stres vericiler, %44,9'u fiziki çevreden kaynaklanan stres vericiler yönünden hastalık geliştirme eğilimindedir.Yaş ve çalışılan bölüm açısından sosyal stres vericiler; çalışılan bölümden ve çalışma saatlerinden memnuniyet açısından işle ilgili stres vericiler; çalışılan bölüm, mesleğe giriş nedeni ve çalışma saatlerinden memnuniyet açısından fiziki çevreden kaynaklanan stres vericilere ait puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak önemli fark bulunmuştur.Çalışılan bölüm, çalışılan bölümden ve meslekten memnuniyet açısından dış benlik; meslekten ve çalışma saatlerinden memnuniyet açısından içsel benlik kavramı puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak önemli fark bulunmuştur.Toplam stres puanı ile sosyal, işle ilgili, kendini yorumlama biçiminden kaynaklanan ve fiziki çevreden kaynaklanan stres vericilere ilişkin puanlar arasında pozitif orta ya da güçlü ilişki saptanmıştır (p=0,000). Stres Kaynağı Ölçeği alt gruplarına ait puanlar arttıkça toplam stres puanları da artmaktadır. Stres Kaynağı Ölçeği toplam puanı ile Motivasyon Kaynakları Envanteri alt gruplarından sadece hedef içselleştirme puanları arasında ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the stress and motivation levels and their relationship of nurses working at Ankara University Ibn-i Sına Hospital.Stress is a situation which appears as a result of person?s physical and psychological limits? threatens and forcing. Stress has many affects on a person?s health. Stress decreases organizational job efficiency. Motivation is to behave and try to attain objectives and desires.The population consists of 605 nurses working at Ankara University Ibn-i Sina Hospital, 207 nurses (% 34.7) have been reached. Data was collected with questionnaires.This research is a descriptive, cross- sectional study. The questionnaire includes three parts. One of them is nurses? descriptive characteristics, the other is Stress Source Scale (SSS) which was developed by Baltaş and Baltaş, and last part consists of Motivation Source Inventory (MSI) which was used by Barbuto and Scholl.In analysis, we used frequency, number, Students t test, ANOVA and post hoc tests, spearman correlation test.The percentage of nurses (51.2%) was 30 ? 39 age group, 67.1% of nurses was married, 47.9% of nurses graduated with a two year degree, % 35,7 of nurses graduated bachelor degree, 51.2% expressed to have good job satisfaction and 54.2% of nurses expressed to satisfied with their working clinics. 68.1% of research group is social stress source, 46.4% of these is job related stress source, 52.1% is related self knowledge stress source and 44.9% is related to physical environment stress source explained tend ending on being ill.Significant differences between age and working unit related to social stress source mean; working unit and time satisfaction related to job stress source mean; working unit , cause of becoming a nurse, and working time related to physical environment stress source mean has been found.In addition these results, significant differences between working unit and job satisfaction related to out personality mean score; job and working unit satisfaction related to instinct personality mean score has been found.In this research positive mean or strong relationship between total stress score with social, job, self knowledge and physical environment source (p=0.000) has been found. When Stress Source Scale subscales scores level increase, total stress scores also increase. Significant differences between Stress Source Scale total score and Motivation Source Inventory related to only ?goal internalization? has not been found.